Kysnuté pagáče

Autor: Anna Čunderlíková | 12.4.2011 o 7:15 | (upravené 6.5.2011 o 7:16) Karma článku: 5,00 | Prečítané:  1103x

Jedno čínske príslovie hovorí: „Hladnému nedaj rybu, ale mu daj udicu a nauč ho loviť.“ Sú rôzne spôsoby, ako sa niečo naučiť. Najlepšie je poučiť sa zo skúsenosti iných, ja zásadne využívam, len recepty overené. Tento recept je odpozorovaný-odpočúvaný. Raz vo vlaku sa ženy medzi sebou rozprávali o pagáčoch. Jedna z nich veľmi chválila kysnuté pagáče. Túto informáciu som si uložiť do pamäti a pri najbližšej príležitosti som si recept zapísala a vyskúšala. Fakt platí, že veľa „ľudí veľa vie,“ dovtedy som robila iné pagáče, ale tieto sú naozaj vynikajúce.

Potrebujeme: 5 stredne veľkých zemiakov 2 hrnčeky hladnej múky 1 hrnček polohrubej múky 1 hrnček oleja 2 kávové lyžičky soli (podľa chuti a hrúbky soli) 42 g čerstvého droždia - 1 kocka Kvások: 1 dl vlažné mlieko 1 kávová lyžička cukru, droždie rozmiešame a zasype hladkou múkou, necháme vykysnúť, cca 15 -20 minút Postup: Uvarené zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme múku, olej, soľ a kvások. Vypracujeme polotuhé cesto (nesmie sa lepiť na ruky) a dáme vykysnúť. Doba kysnutia cca 1 hod. Cesto vyvaľkáme a prekladáme, ako cesto lístkové. Rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáče. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Nakoniec môžeme posypať rascou, sezamovými zrniečkami, makom (podľa chuti.) Pečieme: vo vyhriatej rúre:Horúcim vzduchom: 160 stupňov, 25 minúť. Užitočná rada: pre lepšie prevzdušnenie múku preosejeme Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?