Vajíčka sú v kurze alebo príprava vajíčok na rôzny spôsob

Autor: Anna Čunderlíková | 13.4.2011 o 12:24 | (upravené 6.5.2011 o 7:16) Karma článku: 1,77 | Prečítané:  870x

Veľká noc bola, myslím si, že aj stále je, najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Tradícia týchto sviatkov bez ohľadu na vierovyznanie, má svoje miesto aj v dnešnej dobe. Bezpochyby k týmto sviatkom patrí aj určitý gastronomický scenár.

Ilustračné fotoIlustračné fotoZdroj: internet

Napriek dobe, ktorú žijem rada si zaspomínam na sviatky, ktoré som prežila so svojimi rodičmi a starými rodičmi a pridám aj pár osvedčených receptov.

Na „zelený štvrtok,“ vždy sme jedli  niečo zelené, hlávkový šalát, špenát a pod.

Na „veľký piatok,“ rodičia a starý rodičia držali pôst, do sýtosti sa mohli najesť, len raz denne. My, deti sme sa nemuseli pôstiť, túto povinnosť sme preberali až pribádajúcim vekom.

Na „bielu sobotu,“ moji rodičia robili tradičnú „veľkonočnú plnku“ z údeného a hydinového mäsa, vajíčok, žemle a byliniek.

Na „veľkonočnú nedeľu“ bývalo z nás zvykom, že sme k obedu mali pečené baranie mäso so  zemiakmi.

Vo „veľkonočný pondelok,“ podstatnú časť pokrmov tvorilo vajce, ako symbol života a znovuzrodenia. Na raňajky sme mali miešané vajcia so slaninkou alebo s klobásou. Dôležité miesto tento deň patril studenej mise: zemiakový šalát, šunka a samozrejme vajíčka.

A teraz už tie moje oblúbené recepty:

Vajcia plnené bryndzou.

Potrebujeme:

8 vajec uvarených natvrdo, 40 g maslo, 100 g bryndze, horčica, sardelová pasta a pažítka.

Postup:

Vajcia uvarené natvrdo rozkrojíme pozdĺžne, žĺtky vyberie a pretlačíme. Do peny vyšľaháme maslo, pridáme žĺtky, bryndzu, horčicu a trochu sardelovej pasty, všetko dobre vyšľaháme. Touto zmesou naplníme vajcia. Povrch vajec posypeme posekanou pažítkou. Podávame so slaným pečivom.

Volské oka na zelenine.

Potrebujeme:

200 g miešanej koreňovej zeleniny (mrkva, kaleráb, hrášok, karfiol, kel. a pod.,) 40 g masti alebo olej, 1 väčšia cibuľa, 4 vajcia, soľ a pažítka.

Postup:

Miešanú zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance ( prípadne použijeme mrazenú zeleninu). Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú zeleninu, soľ  a   dusíme  do mäkka (odkryté, aby sa odparila voda.) Na udusenú zmes pozorne rozbijeme vajcia, tak aby ostali celé. Posype ich pažítkou a dusíme ešte asi 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi.

Vajcia vo vínovej omáčke:

Potrebujeme:

2,5 dl červené víno, 2 dl vody, citrón, petržlenová vňať, muškátový orech, 40 g hladkej múky, 4 vajcia a soľ.

Postup:

Víno, vodu, postrúhanú citrónovú kôru, petržlenovú vňať a trošku postrúhaného muškátové orecha povaríme. Pridáme v studenej vode rozmiešanú múku a celé povaríme. Uvarenú omáčku rozmixujeme a opäť dáme variť na mierny oheň. Počas varenia púšťame do omáčky  vajcia, ktoré uvaríme natvrdo. Hotové dochutíme soľou, citrónovou šťavou. Podávame s opekanými zemiakmi.

Dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?