Hrudka kravského domáceho syra

Autor: Anna Čunderlíková | 5.5.2011 o 14:14 | (upravené 6.5.2011 o 7:14) Karma článku: 8,13 | Prečítané:  3276x

Určite nič nové, farmári predávajú mlieko priamo k spotrebiteľovi. Mnohí z nás uvítali túto možnosť  predaja mlieka. Fantastický nápad, veď mlieko je zdravé. Mliečný expres aj k nám prichádza so 100% presnosťou a tak sa zrodil  môj nápad na výrobu domáceho syra.

Ilustračné fotoIlustračné foto

Zvykli sme si na toto  mlieko. A keď vodič predával aj syridlo, neodala som. Dala som sa do výroby  domáceho syra. Možno inšpirujem aj  vás.

Ćo potrebujeme?

Kravské mlieko a sýridlo. Množstvo mlieka je na vašom zvážení, dávkovanie sýridla zaleží od toho, pre ktorý druh sa rozhodnete. Ja som použila sýridlo, ktoré predával vodič mliečneho expresu a po prvý raz som sa rozhodla pre 3 litre mlieka, množstvo syru som nevážila, ale bola to pekná hrudla.

Ako som postupovala?

Mlieko som zohriala na teplotu 40-45 stupňov Celzia. Pridala som zmienené sýridlo. Doba zrážania bola približen 30 min. Sýreninu som rozkrojila na 4 časti a nadvihla a preložila do pripraveného plátenka. Vyžmýkala som srvátku a nechala som syr a prebytočnú srvátku odkvapkávať. Potom som syr naložila do soľného roztoku a do druhého dňa som ho nechala v chladničke. Vynikajúci k raňajkám. V soľnom náleve vraj vydrží v chladničke týždeň. Ten náš nedostal šancu vydržať, chutil výborne.

Srvatku som nevyliala lebo aj tá je  vhodna  na ďalšie spracovanie, tak celkom matne som si to spomína, ako ju robila stará mama. Preliala som  ju  teda naspät do hrnca,  pozvoľne zohrieva a miešala, kým sa nezohriala niečo pod bod varenia. A na druhý deň som pozbierala z vrchu usadenú vrstvu a získala som  výbornú sladkú žinčicu.

Tip:

Až neskôr som sa dozvedela, že mlieko je dobre pasterizovať, zohriať na 75 stupnov Celzia a potom schladiť, syr vydrží dlhšie.

Určite treba dodržať odporúčané množstvo sýridla, aby syr nezhorkol.

Ako plátenko som použila novú bielu textinú utierku, zviazala som rohy,  prevliekla cez drevenú varechu a položila cez hrniec, odkvapkávanie srvátky mohlo začať.

 

A teraz mi už nezostáva nič iné, len vám  zaželať  dobrú chuť!


Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?