Zemiakové pochúťky II.

Autor: Anna Čunderlíková | 9.5.2011 o 18:50 | Karma článku: 5,86 | Prečítané:  692x

Hovorí sa, že zemiakové polievky sú základom ľudovej stravy. Ja osobne si myslím, že majú miesto v každej kuchyni. Sú úsporné, zdravé, výživné, sýte a dajú sa výborne kombinovať s hubami, so zeleninou, so strukovinami i s mäsom. Pri ich príprave sa môžeme rozhodnúť pre polievky hustejšie, ktoré zahusťujeme zápražkou alebo redšie, ľahšie stráviteľnejšie  s väčším množstvom zeleniny. Biologickú hodnotu dodávajú polievkam okrem zemiakov a zeleniny aj zelené vňate, ako petržlenová vňať, zelerová vňať, pažítka, bazalka a kôpor. Ponúkam niekoľko overených v mojej kuchyni,  možno zabudnutých ale za to výborných polievok.

Kyslá zemiaková polievka (sedliacka)

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 100 g koreňovej zeleniny, 10 g sušených húb, 30 g dusených krúpov, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 1 kyslú smotanu, 40 g hladkej múky, 50 g tuku.

Postup: Sušené huby namočíme v mlieku, cca na 1/2 hodinu. Z tuku a hladkej múky urobíme zápražku, za stáleho miešania zalejeme 1 1/2 litrom studenej vody, pridáme huby a varíme. Keď sú huby mäkké, najskôr pridáme zeleninu, opäť povaríme a nakoniec pridáme zemiaky. Keď sú zelenina a zemiaky mäkké, pridáme zvlášť uvarené krúpy a kyslú smotanu, krátko necháme povariť a nakoniec polievku dochutíme cesnakom.

Pestrá zemiaková polievka

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 800 ml zeleninového bujónu, 100 g póru, 100 g mrkvy, 200 g hrášku, muškátový orech, mletú rasca, 100 ml smotany na varenie.

Postup: zemiaky očistíme, umyjeme pokrájame na kocky. Zalejeme vriacom zeleninovým bujónom a uvaríme do mäkka. Časť uvarených zemiakov vyberieme a zvyšok rozmixujeme s bujónom.

Pór, mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Na rozpálenom oleji najskôr orestujeme mrkvu, prikryjeme a dusíme asi 10 minút. Ku koncu dusenia pridáme kolieska póru, hrášok a ešte krátko podusíme.

Do udusenej zeleniny pridáme druhú časť uvarených zemiakov, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, dosolíme, posypeme mletou rascou a niekoľko minút podusíme. Nakoniec prilejeme bujón rozmixovaný so zemiakmi, zjemníme smotanou a krátko povaríme. Pri servírovaní do každej porcie polievky môžeme, ale nemusíme pridať lyžicu kyslej smotany.

Zemiaková polievka s čerstvou kapustou

Potrebujeme: 1 a1/2 litra vody, 1/2 hlávky stredne veľkej kapusty, 500 g zemiakov, 80 g tuku, 30 g hladkej múky, soľ, rasca, 1 lyžica octu.

Postup: kapustu narežeme na jemné rezance a osolíme. Očistené zemiaky, nakrájame na menšie kocky. Kapustu a zemiaky vkladáme striedavo do hrnca, zalejeme vriacou osolenou vodou, dusíme, až sú zemiaky a kapusta mäkké. Z tuku a hladkej múky urobíme zápražku, za stáleho miešania ju pridávame do kapusty a zemiakov. Okoreníme, dosolíme a ochutíme octom.

Verím, že som Vám urobila chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?