Zemiakové pochúťky III.

Autor: Anna Čunderlíková | 13.5.2011 o 19:08 | (upravené 15.5.2011 o 7:00) Karma článku: 5,46 | Prečítané:  724x

Zemiakové prílohy vzhľadom i chuťou vhodne dopĺňajú hlavné jedlo. Myslím si, že zemiaky sú pre väčšinu z nás obľúbeným jedlom. Ja osobne dávam pozor na to, aby konzistencia pripravovaných zemiakov ladila s hlavným jedlo. Zvykla som si a nie len k slávnostným príležitostiam, ale niekedy aj k bežnému obedu, keď mám čas trochu sa „vyhrať,“ podávať zemiaky v dvoch úpravách, napríklad varené a opečené. Varené zemiaky sú určite lákavejšie, ak ich posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a tou ja v mojej kuchyni nešetrím. Dnes niekoľko typov na zemiakové prílohy, ktoré pripravujem najčastejšie.

Zemiaková kaša.

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, soľ, 1/4 l mlieka a 30 g masla.

Postup: Očistené zemiaky zalejeme osolenou vriacou vodou, tak aby zemiaky boli ponorené. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, zemiaky roztlačíme pokiaľ sú ešte horúce. Zemiaky riedime zásadne horúcim mliekom a to postupne podľa potreby. Pridáme maslo a zemiakovú kašu rozmiešame. Nikdy nezalievame zemiaky studeným mliekom, preto že sa kaša potom maže a je ťažká. Kaša nesmie byť riedka a nesmie sa ani dlho šľahať, pretože do nej vnikne veľa vzduchu a potom redne, je „spenená." Pravda, potom nemá ani dobrú chuť. Na vrch zemiakov dávam opraženú cibuľku, ktorú som nakrájala na mesiačiky, obalila v hladkej múke a opražila v horúcom oleji.

Zemiaky varené v mlieku

Potrebujeme: 1,20 kg zemiaky, soľ, 1 l mlieka, 80 g masla, zelenú petržlenovú vňať

Postup: Očistené zemiaky nakrájame na štvrťky alebo hrubšie kolieska a zalejme hurúcim mliekom, varíme až kým nie sú mäkké. Mlieko zlejeme, pridáme čerstvé maslo a necháme chvíľu zakryté. Pred servírovaním posypeme nasekanou zelenou peržlenovou vňaťou. Mlieko nevylejem, ale ho použijem na prípravu omáčky alebo mliečnej polievky.

Chamula - zemiaková fučka

Potrebujeme: 600 g zemiakov, 300 g jemné krúpky, 2 väčšie cibule, 50 g tuku, 30 g hladkej múky, soľ.


Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď sa začnú rozvárať, časť vody scedíme a zemiaky roztlačíme. Pridamé krúpky, ktoré sme varili osobitne a spolu premiešame. Potom zemiaky a krúpky zaprášime múkou, vymiešame a za stáleho miešania varíme, až kým voda z kaše nevyfučí. Fučku rozdelíme na taniere a polejeme nasekanou cibuľou opražnou na masti. Môžme ju podávať, ako prílohu, ale tiež ako hlavné jedlo z kyslým mliekom, zakysankou a pod.

Rafinované zemiaky

Potrebujeme: 1,20  kg zemiakov, 4 väčšie, mrkvy, 4 väčšie cibule, olej, 1 citrón, vegetu a tymián.

Postup: zemiaky, mrkvu očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska, cibuľku nakrákame na mesiačiky a dáme na plech, posypeme vegetou, soľou, polejeme šťavou z citrona, olejom, dobre premiešame a posype tymiánom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre, keď začnú voňať podlejeme ich čistou horúcou vodou. Ja ich servirujem, ako prílohu k mäsu, ale výborné sú aj samé, len so zeleninovým šalátom.

Vyprážané zemiaky

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, olej, 2 trúčiky cesnaku, 40 g polohrubej múky, zelenú petržlenovú vňať, soľ.

Postup: zemiaky očistíme pokrájame na kolieska, umyjeme, osušíme a posolíme. Obalíme ich v múke a vyprážame vo väčšom množstve oleja, v ktorom sme opražili 2 strúčiky cesnaku. Vypražené zemiaky nechám chvíľku odkvakať na papierovom obrúsku a potom ich ukladám na zohriate taniere, posypem väčším množstvom zelenej petržlenovej vňate.


Zemiaková príloha na slávnostné príležitosti

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, 3 vajcia, pochúťkovú smotanu, 50 g strúhaného syra, 30 g masla a soľ

Postup: zemiaky uvaríme v šupke, postúhame na strúhadle. Maslo, žĺtky, smotanu vyšľaháme v mixery, pridáme postrúhaný syr a dobre vychladnuté zemiaky, prešľaháme. Nakoniec zľahka pridáme sneh z bielkov a už len ručne premiešame. Pyré dáme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený fóliou alebo papierom  tvarujeme pusinky. Pečieme do zlatista, asi 15 minút, pri 180 stupňoch. Servírujeme ešte teplé.


Želám dobrú chuť!

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.

TV

Ministrov žiadajú, aby si už neuťahovali z Johnsona

Podporovateľ brexitu s tým nemá problém, podľa Theresy Mayovej je to nedôstojné.


Už ste čítali?