Zemiakové pochúťky V.

Autor: Anna Čunderlíková | 17.5.2011 o 6:54 | Karma článku: 6,21 | Prečítané:  717x

Zo zemiakov si môžeme pripraviť aj chutné predjedlo, či už teplé alebo studené. Výborne chutia omelety, plnené palacinky, lievance i pečené malé koláče plnené mäsom alebo so zeleninou. Teplé predjedlá podávam po polievke, studené pred polievkou, ale častejšie s nimi nahradím rýchle občerstvenie. Hovorí sa, že aj „oči jedia“ preto si dám záležať na to, aby predjedlo bolo obložené množstvom farebnej zeleniny. Opäť mojich niekoľko „naj...“

Zemiaková omeleta

Potrebujeme: 8 väčších varených zemiakov, 200 g šunky, alebo 200 g dusených šampiňonov, 2 väčšie cibule, 50 g masla, 6 vajec, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať.

Postup: uvarené zemiaky nakrájame na plátky a opečieme do zlatista na masle. Pridáme na rezenca nakrájanú šunku, opečenú na časti tuku, cibuľu nakrájame na kolieska, pridáme soľ, mleté čierne korenie. Zalejeme rozľahanými vajcami. Omeletu necháme stuhnúť. Obložíme uhorkou a paradajkou.

Plnené zemiakové lievance

Potrebujeme: 200 varených zemiakov a 200 g surových zemiakov, 4 polievkové lyžice mlieka, 2 vajcia, 100 g struhaného syra, soľ, 2-3 polievkové lyžice hrubej múky, 1 väčšiu cibuľu, nasekanú pažítku.

Plnka: 50 g tuku, 1/2 cibule, 200 g vareného mäsa, 50 g šunky, 2 polievkové lyžice strúhanky, 1 rožok, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 100 g tuku.

Postup: varené a surové zemiaky jemne postrúhame, pridáme mlieko, celé vajce, múku a pažítku. Na panvici (v lievaničníku) pečieme z cesta malé placky. Upečené spojíme plnkou (na tuku opražíme jemne nasekanú cibulu, pridáme na kocky nakrájané varené mäso a šunku, soľ, korenie, cesnak, podľa potreby trochu strúhanky.) Povrh pomastíme a posypeme syrom. Plnené zemiakové lievace robím vtedy, keď mi zostalo mäso z polievky, použijem to, čo „dá chladnička."

Zemiaky pečené s tvarohom

Potrebujeme: 8 stredne veľkých guľatých zemiakov, soľ, 1/4 kg tvarohu, 50 g maslo, pažítku.

Postup: zemiaky očistme kefkou, dáme ich aj so šupkou na plech, do každého zemiaka urobíme navrchu nožom kríž, aby sa pri pečení roztvorili. Zemiaky posolíme a upečieme. Do otvoru vložíme tvaroh vyšľahaný s maslom, soľou a pažikou. Takto pripravené zemiaky sú aj rýchlou a chutnou večerou.

Rýchlo, chutne a lacno.

Želám dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?