Zemiakové pochúťky IV.

Autor: Anna Čunderlíková | 15.5.2011 o 7:04 | Karma článku: 5,87 | Prečítané:  788x

Hovorí sa: „ Láska ide cez žalúdok.“ Niekedy, ani tak nezáleží na tom, či je to kompletné slávnostné menu alebo romantická večera i keď bezpochyby k životu patria. Ale každom prípade by mala byť príprava jedla spojená s láskou. Vždy som sa snažila držať zásady: „var s láskou, keď varíš pre svoje lásky.“ Jedlo, ktoré je pripravené s láskou určite chutí lepšie. Nemám recept, ako to robiť, ako nebyť unavená, ale mám recept na výbornú moravskú zemiakovú knedľu. Jej príprava je spojená s úsmevnou príhodou, ktorú som popísala minulý rok v príbehu Trampoty mladej kuchárky. Dnes pridávam recept.

Moravská zemiaková knedľa

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 100 - 150 g hrubej múky alebo krupice, 2 vajcia, soľ, 2 polievkové lyžice masla, z 3 na kocky nakrájané a opražené rožky.

Postup: Zemiaky v šupke umyjem, zalejem vriacou osolenou vodou. Scedím a prepláchnem studenou vodou. Ošúpem a pretlačím alebo postrúham. Spravidla si ich uvarím deň vopred a na noc dám do chladničky. Pretlačené zemiaky, múku, vajcia a soľ premiešam. Ak je cesto redšie pridám podľa potreby múku alebo kávovú lyžičku Solamylu. Nakoniec do cesta zapracujem opražené rožky. Z cesta formujem guľky alebo valčeky (porcia pre jednu osobu) a vkladám ich do veľkého hrnca s vriacou, osolenou vodou. Vodu si dám zovrieť skôr, ako začnem robiť cesto, zemiakové cesto má tendenciu rýchlo rednúť. Opäť nechám vodu zovrieť, knedle opatrne zamiešam, aby sa nepripálili na dno hrnca, znížim teplotu a varím asi 20 minút. Hotové knedle vyberiem deravou varechou, nechám odkvapkať a vložím do misy. Povrch zvyknem potrieť maslom alebo olejom, keď vychladnú nechytia hrubú kôrku. Pred podávaním si ich nakrájam na kolieska, ktoré majú priemer guľky, alebo valčeka. Moravské zemiakové knedle sú výborné ku akémukoľvek pečenému mäsu. Ak nám čosi zostane od obeda, čo sa u nás stáva zriedkavo, môžeme ich na druhý deň podávať aj samostatne, poliate kyslou smotanou a opraženou cibuľkou.

 

Verím, že bude chutiť aj vám. Ak ju ešte nerobíte,

určite si ju obľúbite.

 

Želám dobrú chuť a varte s láskou !

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?