Zemiakové dolky s kapustou
Potrebujeme: 800 g zemiakov, 100 g hladkej múky, 1vajce, 200 g kyslej kapusty, 30 g cibule, 50 g údenej slaniny, 10 g cesnáku, mleté čierne korenie, soľ, 120 tuku (olej alebo bračovnú masť).
Postup: očistené zemiaky postrúhame, pridáme múku, vajce a posekanú ocedenú kyslú kapustu. Pokrájanú cibuľu zapeníme a rozpráženej slanine, pridáme do zemiakov s rozotretým cesnakom, mletým čiernym korením a soľou. Dobre premiešame a na rozpálenej masti a pečieme dolky. Veľmi rýchla a chutná večera.
Zemiakové halúšky a haluškovica
Potrebujeme: 1200 g zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1, vajce, 100 g údenej slaniny, 250 g mäkkého tvarohu, 2 dl smotany a soľ.
Postup: očistené, umyté zemiaky postrúhame, pridáme preosiatu múku, vajce, soľ a zamiesime cesto. Do vriacej vody, ktorú vopred osolíme, nožom hádžeme malé halušky (prípadne cez haluškár), ktoré varíme na miernom ohni 5-8 minút. Uvarené halušky vyberieme, scedíme, opláchneme horúcou vodou, necháme odkvapkať. Pridáme tvaroch vymiešame a omastíme vypraženou slaninou. Hotové halušky servírujeme a polejeme hustou kyslou smotanou.
Halušky môžeme robiť aj s bryndzou, s taveným syrom, komu, čo chutí. My si do haluškovice (voda, v ktorej som varila halušky) pridáme do taniera 1 PL hotových halušiek (bryndzových, syrových) a 1 PL a smotany. Výbor polievka.
Zemiakové pirohy plnené mäsom
Potrebujeme: 500 g zemiakov, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 25 g strúhanky, 80 g oleja.
Plnka:200g mäsa (bravčovina, hydina), 50 g cibule, 20 g oleja, soľ, mleté čierne korenie, 2 vajcia uvarené natvrdo.
Postup: Umyté zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme a pretlačíme. Pridáme múku a vajce, vypravujeme cesto a vyvaľkáme.Vykrahujeme z neho štvorčeky, ktoré plníme mäsovou plnkou, preklopíme a zlepíme, tak aby sme dostali podobu trojrannej šatky. Pirohy omočené vo vajci a obalené v strúhanke opekáme na panvici, na rozpálenom oleji.
Plnka: mäso zomelieme, pridáme na drobno nakrájanú na oleji opraženú cibuľu, osolíme, okoreníme a pridáme na kocky pokrájané na tvrdo uvarené vajcia. Všetko spolu premiešame.
Zemiakové šúľance
Potrebujeme: 500 g uvarených zemiakov, 180 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 80 masla, 160 g maku, 80 g práškového cukru.
Postup: Umyté zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, postrúhame alebo pretlačíme, pridáme preosiatu múku, vajce a soľ. Na doske tvarujeme malé šúľance. Ak je cesto husté pridáme trochu vody, ak je riedke pridáme podľa potreby múku. Šúľance varíme v osolenej vode. Potom necháme odkvapkať, pomastíme rozpusteným maslom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom. Šuľance sú dobré aj s opraženou strúhankou alebo s orechami.
Zemiakový guľáš
Potrebujeme: 80 g údenej slaniny, 400 g zemiakov, 1 väčšia cibuľa, rasca, mleté čierne korenie, 150 g klobásy.
Postup: na malé kocky pokrájanú slaninu rozpustíme, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, opažíme. Doložíme na kocky nakrájané zemiaky a spolu chvíľu dusíme. Potom pridáme rascu, mletú papriku, mleté čierne korenie, soľ, podlejeme vodou a znovu dusíme. Ak sú zemiaky skoro mäkké, zalejeme ich horúcou vodou a dovaríme. Nakoniec vložíme na kolieska nakrájanú klobásu, necháme prejsť varom. Redší guľáš podávame s pečivom, k hustejšiemu môžeme podávať kyslé uhorky.
Hovorí sa, že koľko národov, toľko národných kuchýň. Slovenská kuchyňa sa veľmi podobá českej kuchyni, ale stretávajú sa v nej aj iné kuchyne, napríklad rakúske, nemecké a najmä maďarské. Z historického pohľadu ľudovú stravu na Slovensku tvorili dlhé stáročia bezmäsité jedlá a na ich prípravu boli zemiaky veľmi potrebné.
Tiež sa hovorí „koľko ľudí, toľko chutí." Niekto má rád exotické kuchyne, mäsá ochutné broskyňou, ananásom, či medom. No sú aj takí, ktorým chutia tradičné, takmer zabudnuté jedná našich starých rodičov. Ak som Vám niektoré z nich v tejtó sérii receptov pripomenula a navyše, ak ste si niektoré aj pripravili splnil sa môj zámer.
Ak sa ešte len chystále niečo „zemiakové" navariť, využite na ich prípravu
nové zemiaky.
Želám dobrú chuť!