Zemiakové pochúťky VI.

Autor: Anna Čunderlíková | 19.5.2011 o 8:15 | Karma článku: 5,99 | Prečítané:  711x

Jedla zo zemiakov sú aktuálne počas celého roka, osobitne chutné sú prvé, nové zemiaky. Dnes už nemôžeme celkom s istotou povedať, že sú zemiaky lacné, ale rozhodne sú zdravé. Pochutiť si na nich môžeme, ako na hlavnom jedle. I keď vo všeobecnosti šetríme tukom, zemiaky si môžeme pomastiť, lebo samé o sebe sú málo kalorické. Ja hovorím, že všetko sa môže, ibaže primerane, s mierou.

Zemiakové dolky s kapustou

Potrebujeme: 800 g zemiakov, 100 g hladkej múky, 1vajce, 200 g kyslej kapusty, 30 g cibule, 50 g údenej slaniny, 10 g cesnáku, mleté čierne korenie, soľ, 120 tuku (olej alebo bračovnú masť).

Postup: očistené zemiaky postrúhame, pridáme múku, vajce a posekanú ocedenú kyslú kapustu. Pokrájanú cibuľu zapeníme a rozpráženej slanine, pridáme do zemiakov s rozotretým cesnakom, mletým čiernym korením a soľou. Dobre premiešame a na rozpálenej masti a pečieme dolky. Veľmi rýchla a chutná večera.

Zemiakové halúšky a haluškovica

Potrebujeme: 1200 g zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1, vajce, 100 g údenej slaniny, 250 g mäkkého tvarohu, 2 dl smotany a soľ.

Postup: očistené, umyté zemiaky postrúhame, pridáme preosiatu múku, vajce, soľ a zamiesime cesto. Do vriacej vody, ktorú vopred osolíme, nožom hádžeme malé halušky (prípadne cez haluškár), ktoré varíme na miernom ohni 5-8 minút. Uvarené halušky vyberieme, scedíme, opláchneme horúcou vodou, necháme odkvapkať. Pridáme tvaroch vymiešame a omastíme vypraženou slaninou. Hotové halušky servírujeme a polejeme hustou kyslou smotanou.

Halušky môžeme robiť aj s bryndzou, s taveným syrom, komu, čo chutí. My si do haluškovice (voda, v ktorej som varila halušky) pridáme do taniera 1 PL hotových halušiek (bryndzových, syrových) a 1 PL a smotany. Výbor polievka.

Zemiakové pirohy plnené mäsom

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 25 g strúhanky, 80 g oleja.

Plnka:200g mäsa (bravčovina, hydina), 50 g cibule, 20 g oleja, soľ, mleté čierne korenie, 2 vajcia uvarené natvrdo.

Postup: Umyté zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme a pretlačíme. Pridáme múku a vajce, vypravujeme cesto a vyvaľkáme.Vykrahujeme z neho štvorčeky, ktoré plníme mäsovou plnkou, preklopíme a zlepíme, tak aby sme dostali podobu trojrannej šatky. Pirohy omočené vo vajci a obalené v strúhanke opekáme na panvici, na rozpálenom oleji.

Plnka: mäso zomelieme, pridáme na drobno nakrájanú na oleji opraženú cibuľu, osolíme, okoreníme a pridáme na kocky pokrájané na tvrdo uvarené vajcia. Všetko spolu premiešame.

Zemiakové šúľance

Potrebujeme: 500 g uvarených zemiakov, 180 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 80 masla, 160 g maku, 80 g práškového cukru.

Postup: Umyté zemiaky uvarené v šupke ošúpeme, postrúhame alebo pretlačíme, pridáme preosiatu múku, vajce a soľ. Na doske tvarujeme malé šúľance. Ak je cesto husté pridáme trochu vody, ak je riedke pridáme podľa potreby múku. Šúľance varíme v osolenej vode. Potom necháme odkvapkať, pomastíme rozpusteným maslom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom. Šuľance sú dobré aj s opraženou strúhankou alebo s orechami.

Zemiakový guľáš

Potrebujeme: 80 g údenej slaniny, 400 g zemiakov, 1 väčšia cibuľa, rasca, mleté čierne korenie, 150 g klobásy.

Postup: na malé kocky pokrájanú slaninu rozpustíme, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, opažíme. Doložíme na kocky nakrájané zemiaky a spolu chvíľu dusíme. Potom pridáme rascu, mletú papriku, mleté čierne korenie, soľ, podlejeme vodou a znovu dusíme. Ak sú zemiaky skoro mäkké, zalejeme ich horúcou vodou a dovaríme. Nakoniec vložíme na kolieska nakrájanú klobásu, necháme prejsť varom. Redší guľáš podávame s pečivom, k hustejšiemu môžeme podávať kyslé uhorky.

Hovorí sa, že koľko národov, toľko národných kuchýň. Slovenská kuchyňa sa veľmi podobá českej kuchyni, ale stretávajú sa v nej aj iné kuchyne, napríklad rakúske, nemecké a najmä maďarské. Z historického pohľadu ľudovú stravu na Slovensku tvorili dlhé stáročia bezmäsité jedlá a na ich prípravu boli zemiaky veľmi potrebné.

Tiež sa hovorí „koľko ľudí, toľko chutí." Niekto má rád exotické kuchyne, mäsá ochutné broskyňou, ananásom, či medom. No sú aj takí, ktorým chutia tradičné, takmer zabudnuté jedná našich starých rodičov. Ak som Vám niektoré z nich v tejtó sérii receptov pripomenula a navyše, ak ste si niektoré aj pripravili splnil sa môj zámer.

Ak sa ešte len chystále niečo „zemiakové" navariť, využite na ich prípravu

nové zemiaky.

Želám dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?