Biskupský chlebík, trochu inak...

Autor: Anna Čunderlíková | 7.7.2011 o 19:04 | Karma článku: 6,00 | Prečítané:  1619x

Receptov na biskuskúpský chlebík je veľmi veľa. Tento je tak trochu iný, obsahuje ingrediencie, ako zázvor, muškátový orech, ktoré mu dodávajú vynikajúcu voňu a chuť. Chuť vylepšia aj mandle a sušené brusnice. To sa nedá povedať, treba vyskúšať.

 

Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 150 g strúhanky, 150 g práškový cukor, 100 g sušené ovocie (marhule, ananás, zázvor...), 100 g orechy (podľa chuti vlašské, lieskové, kešu, vynikajúce sú najmä mandle),50 g sušené hrozienka, prípadne zmes hrozienka a brusnice, 0,5 dl rumu,100 g horkej čokolády, 140 ml mlieka, 2 vajcia, na špičku noža muškátový orech, kôra z jedného pomaranča, 1 KL čerstvý alebo mletý zázvor, 1/2 prášok do pečiva, 1 KL maslo na vymastenie formy.

 

Postup: hrozienka namočí v rume, žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtka vymiešame do peny, pridáme, múku, strúhanku, kypriaci prášok a mlieko. Dobre premiešame. Postupne zapracujeme sušené ovocie, nasekané orechy, sušené hrozienka, sušené brusnice, na väčšie kusy posekanú čokoládu, na špičku noža postrúhaný muškátový orech, 1 KL zázvor a kôra z pomaranča. Opäť všetko dobe premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z dvoch bielkov. Vložíme do maslom vymastenej formy, pečieme v predhriatej rúre: horúci vzduch,170 stupňov Celzia 30- 40 minút.

 

Po upečení môžeme biskupský chlebík poprášiť cukrom, prípadne poliať čokoládou polevou. Ja som ho podávala poliaty vanilkovým pudingom. Chutil výborne!

 

Užitočné rady a odporúčanie:

- biskupský chlebík robím spravidla vtedy, keď pečiem mäso, využime horúcu

rúru, príprava cesta trvá cca 20 minút

- dobrý tuhý sneh sa podarí, keď pred šľahaním dáme do bielkov 1 KL studenej vody

- rúru neotvárame skôr, ako po 20- 25 minútach pečenia,

- skúšku robíme špajdľou, keď sa cesto na ňu nelepí biskupský chlebík je hotový

- môj recept na biskupský chlebík neobsahuje žiadny tuk

 

Želám dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?