Jemné talianske rizoto s hubami

Autor: Anna Čunderlíková | 13.7.2011 o 14:02 | Karma článku: 10,74 | Prečítané:  6883x

Jednoznačne som zástancom slovenských jedál, preto často vyhľadám „zabudnuté recepty.“ Rada spomína a vraciam sa k receptom moje starej mamy a mamy. No, na tento recept talianskej kuchyne nedám dopustiť. Moje tradičné rizoto bývalo dosť suché. Jemné talianske rizoto so smotanou je skutočne veľmi jemné a výborne chutí. Ak ho raz ochutnáte určite ho budete variť častejšie, tak ako ja. Recept je totiž nenáročný na suroviny a tiež na prípravu. Cca za 30 minút máte 4 porcie chutného rizota.

Možno ani nie je teba zdôrazňovať, ale predsa dovoľte pár slov. Ryža je hodnotná potravina, ktorá má málo tuku a je dobre straviteľná. Bohatá je na vitamíny, osobitne zo skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, čo len potvrdzuje jej význam pre naše zdravie. Konzumácia ryže podporuje odvodňovanie organizumu, znižuje krvný tlak a tiež je vhodná, ako súčasť redukčnej diéty.

Jemné talianske rizoto s hubami

Potrebujeme:

400 g ryže, 1 väčšiu cibuľu, 200 g huby (podľa chuti: čerstvé alebo konzervované ako sú šampiňóny, hliva, prípadne za hrnček sušených húb), 200 g zeleniny (hrášok, mrkva, prípadne mix  mrazenej zeleniny), 2 strúčiky cesnaku, 180 ml smotany, 100 g masla, 2 PL oleja, 4 PL strúhaného syra a podľa chuti, buď bazalka, pažítka alebo petržlenová vňať.

Postup:

  1. Dobre prebratú a umytú ryžu nasypeme do hrnca, zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad hladinu ryže, pridáme 1 PL oleja, osolíme a pomaly dusíme asi  8 - 10 minút, kým sa voda nevyparí. Ryžu nemiešame, odstavíme a necháme ešte 20 -30 minúť zakrytú.

  2. Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme očistené huby, zeleninu a podusíme do mäkka. Na koniec pridáme cesnak. Ja  som použila konzervované šampiňony.

Ak sa rozhodneme pre sušené huby tieto vopred zalejeme vriacim bujónom a necháme napučať.

(V prípade, že niekto nemá rád huby môže namiesto húb použiť mäso).

  1. Na huby a zeleninovú zmes pridáme uvarenú ryžu,  maslo a zľahka pomiešame.

  2. Rizoto zalejeme smotanou a necháme všetky suroviny za občasného miešania spojiť.

  3. Dochutíme soľou, korením. Rizoto podávame posypané nastúhaným syrom, ozdobíme čerstvou bazalkou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Užitočné rady:

1. Ryžu najskôr preberiem a potom dobre premyjem v studenej vode, ja premývam 3x, ryža sa mi nikdy nelepí.

2. Každá gazdinka má iný a zrejme aj osvedčený spôsob na prípravu ryže. Ja dávam prednosť duseniu alebo ju pripravujem v mikrovlnke ( postupujem rovnko ako pri dusení, ibaže do mikrovlnky ju vkladám na 4 minúty- 90 stupňov a ďalších 8 minút na 60 stupňov Celzia)

3. Ak pripravujem ryžu, ako prílohu spravidla používam ryžu váženú, lepšie sa servíruje, než ryža zo sáčku.

3. Pri úprave, resp. pri určení množstva počítam s tým, že ryža zväčší svoj objem 2-3x

Ilustračné foto z mojej kuchyne:

1DSCN0746.jpg

2DSCN0747.jpg

3DSCN0749.jpg

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?