Hrozienkový tvarožník

Autor: Anna Čunderlíková | 29.8.2011 o 7:30 | (upravené 30.8.2011 o 13:06) Karma článku: 5,00 | Prečítané:  782x

V čom je tvaroch výnimočný? Netreba znáď zdôrazňovať, že tvaroh je významným zdrojom bielkovín. Výživová hodnota tvarohu je v porovnaní s inými potravinami naozaj vysoká. Tvaroh má tiež nízku energetickú hodnotu a vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou. Okrem bielkovín tvaroh obsahuje vitamíny a minerálne látky. Za pozozornsoť stojí vitamín B6 a B12, vitamíny A, C, D, E a K, z minerálnych látok je najmä draslík, vapnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén. Čo tak pripraviť si hrozienkový tvarožník? Je to výborný osviežujúci koláč ku káve, prípadne k čaju.

Tvaroh sa doporučuje deťom, športovcom, ale i ženám po štyriadsiatke, kedy sa zvyšuje vznik osteoporózy. Nie každý má rad tvaroch, hoci by ho potreboval. Receptov je však veľa, niekoho možno „namotáme" na nátierky, na ovocné krémy, iného možno na chutný koláč. Tiež sa hovorí, že veľkou výhodou tvarohu je, že ho môžeme tepelne upravovať, pričom nestráca na svojej hodnote.

Čo potrebujeme?

Cesto:

200 g hladkej múky, 60 g práškového cukru, 100 g masla, 2 žĺtky /množstvo cesta zaví od veľkosti zapekacej formy, tá moja má priemer 27 cm/

Plnka:

100 g hrozienok, 3 PL rumu, 150 g masla, 100 g kryštálového cukru, 2 balíčky vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1 PL citrónovej kôry, šťava z 1/2 citróna, 600 g polotučný tvaroh, 2 PL detskej krupice, 2 PL škrobovej múčky, 4 bielka, práškový cukor na posypanie.

Postup:

Múku, práškový cukor, mäkké maslo a žĺtky spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme asi 1/2 hodinu odpočívať v chlade. Kým cesto odpočíva pripravíme si plnku.

Hrozienka prepláchneme vriacou vodou a zalejeme rumom. Mäkké maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme citrónovú kôru, tvaroh, detskú krupicu, škrobovú múčku, namočené hrozienka aj s rumom a všetko spolu zmiešame. Nakoniec, pred natrením korpusu zľahka vmiešame do plnky sneh z bielkov.

 

 

3_plnka_sneh.jpg

Odležané cesto rozváľkame na tenkú placku alebo rovnomerne rotlačíme na dno okrúhlej zapekacej formy, ktorú si vyložíme papierom na pečenie. Dáme piecť pri 200 stupňoch Celzia asi 10 - 15 minút.

1_korpus.jpg

 

4_korpus_plnka.jpg

Na predpečený korpus rozotrieme pripravenú plnku, teplotu rúry znížime na 150 stupňov Celzia a pečieme ešte asi 50 minút.

 

6_hotovo.jpg

 

Vychladnutý tvarožník nakrájame, pocukrujeme a potom si  ho už len vychutnávame.

Dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?