Gemerské banícke guľky

Autor: Anna Čunderlíková | 8.10.2011 o 15:30 | Karma článku: 7,12 | Prečítané:  1404x

Jedlo zbližuje, nielen pri stole, ale aj pri výmene receptov. Poteším sa každému novému receptu, osobitne som vďačná za recepty na tradičné jedlá. V ostatnom čase často pripravujem  jedlá, ktoré som predtým jednoducho nerobila. No, každá zmena poteší...

Na tradičných regionálnych receptoch sa mi páči spôsob, ako boli tieto recepty v svojej dobe zapísane. Často sa neuvádza presné dávkovanie, na aké sme dnes zvyknutí. Nájdeme tam informáciu napríklad: pridáme za hrsť škvariek, za hrsť sušených hríbov a pod." Často je použité aj nárečie toho-ktorého kraja, či rôzne archaické slová, ktoré sa už dnes takmer nevyskytujú. Je dobre, aby sa z dôvodu autentičnosti uvadzali tak, ako ich kedysi uvádzali naše staré mamy. Dnes dávam do pozornosti gemerské banícke guľky.

Čo potrebujeme?

2 kg zemiakov, hrsť hladkej múky, 2 vajcia, čierne korenie, majorán, 1 kg údeného mäsa, 2 vajcia, 3 - 4 strúčiky cesnaku, soľ, 2 väčšie cibule, 2 PL bravčovej masti, 2 KL škrobovej múčky.

Postup:

Zemiaky postrúhame na hrubšom strúhadle, dobre ich zbavíme prebytočnej vody a zmiešame s ostatnými surovinami. Vyformujeme primerane veľké guľky (tak do dlane). Cesto musí byť o niečo tuhšie, ako na halušky, múku pridávame podľa potreby. Guľky obalíme  v hladkej múke a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú navrh, nechame ich ešte variť asi 5 minút. Podávame s  cibuľkou opraženou na masti. Ja som podávala gemerské banícke guľky so šalátom z červenej kapusty.

Užitočná rada:

Cibuľu nakrájame na mesiačky, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na horúcej masti, opraží sa pekne do "chrumkava."

Šalát z červenej kapusty

Potrebujeme: 1 stredne veľkú hlávku červenej kapusty, 2 stredne veľké cibule, 400 ml vody, 4 PL octu, 4 PLK cukru, 1 KL rasce, 1 KL mleté čierne korenie a 1KL soľ.

Postup: kapustu nastrúhame na tenké rezance. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a pridáme rascu. Nechame asi 5-7 minút prevariť, potom zlejeme. Medzi tým si pripravime sladko-kyslý nálev, do ktorého zaparíme na drobno nakrájanú cibuľu. Kapustu zalejeme ešte teplým nálevom, posype korením a nakoniec pridáme opraženu, na kocky nakrájanú slaninu.

1_GG_2.jpg

Zemiaky dobre zbavíme prebytočnej vody - vyžmýkame

2_GG_3.jpg

Údené mäso nakrájame na malé kocky. Môžeme použiť napr. aj údené rebrá.

Ja som dnes vývar použila na prípravu fazuľovej polievky so smotanou.

3_GG_4.jpg

Pripravené guľky obalíme v hladkej múke a varíme.

5_GG_6.jpg

A teraz si už môžeme zaželať dobrú chuť!


Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?