Polievka z vnútornosti

16.10.2011 o 8:40 (upravené 16.10.2011 o 8:46) | Karma článku: 1.41 | Prečítané  614-krát

Prísť na chuť rôrnym vnútornostiam vyžaduje jednak kvalitné tepelné spracovanie a tiež správne prísady na dochutenie. Práve to sa podarilo našim starým rodičom, ktorí svoje chute pri príprave vnútornosti zdokonaľovali a tak nám po nich zostalo niekoľko výborných receptov. A tu je jeden z nich.

Hovorí sa, že bilogická hodnota vnútornosti je vyššia, ako samotnej svaloviny mäsa. Niekto to má rád viac, niekto možno menej. Osobne si myslím, že sa  v našich kuchyniach ešte stále pripravujú aj jedlá z vnútornosti. Najčastejšie používame pečeň, srdce, pľúca, slezinu, jazyk, obličky, mozoček a držky. Ale i tu platí: všetko s mierou. Vnútornosti určite nie sú vhodné pre ľudí so zdravotnými problemami. My, relatívne zdraví si ich môžeme dovoliť aspoň raz, či dvakrát  do roka.

Na polievku z vnútornosti mám milú spomienku. Moja mamička takéto polievky varila najmä v čase zabíjačiek. Spomínam si,  keď sme boli deti bol u nás na návšteve bratranec Janko. Aj jemu polievka z vnútornosti veľmi chutila. Po návrate domov, ako prvé povedal: „ Mamina, prečo ty neuvariš takú dobrú polievku, ako teta Anička?" A tak Jankova mamička išla k svojej sestre na „výzvedy."  A tu je už avizovaný recept na polievku z vnútornosti.

Potrebujeme: 400 g vnútornosti (ja som použila bravčové srdcia), 50 g cibule, 30 g oleja, 30 g hladkej múky, 4-5 stredne veľkých zemiakov, 0,5 l smotany na varenie, 1 citróna, 2 ks bobkový list, 3 kus celé čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku.

Postup: srdcia dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú srdcia mäkké. Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme bledú záprašku.Keď sú zemiaky uvarené  pridáme smotanu na varenie, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia, krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.

Polievka s pečivom nahradí aj hlavné jedlo, prípadne k nej pripravíme už  menej výdatné hlavné jedlo. My sme si k nej dali čerstvo upečené škvarkové pagáčiky. Výborný sobotňajší obed.

11_srdce.jpg

Srdcia pred úpravou dobre umyjeme

22_srdce.jpg

Potom ich dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé

čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú mäkké.

44_srdce.jpg

Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme

bledú záprašku. Keď sú zemiaky uvarené  pridáme smotanu na varenie,

v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia

55_srdce.jpg

Krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.A teraz si už len zaželáme


Dobrú chuť!

Hlavné správy

KOMENTÁR TOMÁŠA GÁLISA

Keď odobrať MS Rusku, tak najprv Kataru

FIFA dala Kataru najavo, že sa nemusí báť. Tak prečo by sa malo Rusko?

ROZHOVOR

Z Donecka ušiel na západ: Kolegov držali deň pred samopalmi

Mychailo Glubokyj je spoluzakladateľom nezávislého umeleckého centra Izolyatsia v Donecku.

ZAHRANIČIE

Ukrajinská vláda sa rozpadla, útoky na komunistov dráždia

Pád vlády neľutujú, voľby žiada 76 percent. Za komunistov však chcú protestovať.


Už ste čítali?