Polievka z vnútornosti

16.10.2011 o 8:40 (upravené 16.10.2011 o 8:46) | Karma článku: 1.41 | Prečítané  663-krát

Prísť na chuť rôrnym vnútornostiam vyžaduje jednak kvalitné tepelné spracovanie a tiež správne prísady na dochutenie. Práve to sa podarilo našim starým rodičom, ktorí svoje chute pri príprave vnútornosti zdokonaľovali a tak nám po nich zostalo niekoľko výborných receptov. A tu je jeden z nich.

Hovorí sa, že bilogická hodnota vnútornosti je vyššia, ako samotnej svaloviny mäsa. Niekto to má rád viac, niekto možno menej. Osobne si myslím, že sa  v našich kuchyniach ešte stále pripravujú aj jedlá z vnútornosti. Najčastejšie používame pečeň, srdce, pľúca, slezinu, jazyk, obličky, mozoček a držky. Ale i tu platí: všetko s mierou. Vnútornosti určite nie sú vhodné pre ľudí so zdravotnými problemami. My, relatívne zdraví si ich môžeme dovoliť aspoň raz, či dvakrát  do roka.

Na polievku z vnútornosti mám milú spomienku. Moja mamička takéto polievky varila najmä v čase zabíjačiek. Spomínam si,  keď sme boli deti bol u nás na návšteve bratranec Janko. Aj jemu polievka z vnútornosti veľmi chutila. Po návrate domov, ako prvé povedal: „ Mamina, prečo ty neuvariš takú dobrú polievku, ako teta Anička?" A tak Jankova mamička išla k svojej sestre na „výzvedy."  A tu je už avizovaný recept na polievku z vnútornosti.

Potrebujeme: 400 g vnútornosti (ja som použila bravčové srdcia), 50 g cibule, 30 g oleja, 30 g hladkej múky, 4-5 stredne veľkých zemiakov, 0,5 l smotany na varenie, 1 citróna, 2 ks bobkový list, 3 kus celé čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku.

Postup: srdcia dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú srdcia mäkké. Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme bledú záprašku.Keď sú zemiaky uvarené  pridáme smotanu na varenie, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia, krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.

Polievka s pečivom nahradí aj hlavné jedlo, prípadne k nej pripravíme už  menej výdatné hlavné jedlo. My sme si k nej dali čerstvo upečené škvarkové pagáčiky. Výborný sobotňajší obed.

11_srdce.jpg

Srdcia pred úpravou dobre umyjeme

22_srdce.jpg

Potom ich dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé

čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú mäkké.

44_srdce.jpg

Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme

bledú záprašku. Keď sú zemiaky uvarené  pridáme smotanu na varenie,

v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia

55_srdce.jpg

Krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.A teraz si už len zaželáme


Dobrú chuť!

Hlavné správy

KOMENTARE.SME.SK

Medzivojnové Československo? Milujme ho, ale aj s chybami

Nebolo dokonalé a treba pamätať aj na jeho nedostatky. Nebolo ich málo.

KOMENTARE.SME.SK

Cynická obluda: Slušní ľudia nechápu

Na čo nám je taký Ústavný súd. Lacné vtipy na úrovni ich autora.

ZAHRANIČIE

Portugalsko vyslalo stíhačky k ruským bombardérom

Ruské stroje videli počas týždňa nad Atlantikom, Čiernym aj Baltským morom.


Už ste čítali?