Výborné plnené rožky na kyslom mlieku

Autor: Anna Čunderlíková | 29.10.2011 o 6:55 | Karma článku: 8,96 | Prečítané:  5306x

Recepty zo života, teraz nemyslím na recepty z týždenníka Život, ale na tie z môjho života, za ktoré ďakujem svojim priateľkám a kolegyniam. Ide o rôzne recepty a rôzne spôsoby prípravy, jedno však majú spoločné, že sú overené. O tento recept sa podelia so mnou Marika z Bardejova, a teraz ho ponúkam ja vám...

Výborné plnené rožky na kyslom mlieku

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 500g Palmarín, prípadne iný tuk na pečenie, 12 PL kyslého mlieka a 1/4 KL soli.

Postup: z múky, tuku, kyslého mlieka a soli vypracujeme cesto, ktoré necháme do druhého dňa odležať v chladničke. Ak nemáme toľko času, necháme ho odležať najmenej 3 hodiny. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm a narežeme na štvorce. Do každého štvorca v strede urobíme nožom 3 male zarezy a podľa chuti plníme makovou plnkou, orechovou plnkou, tvarohovou plnkou, prípadne lekvárom. Rožky stáčame tak, aby zárezy boli na povrchu stočeného rožka, aby bolo vidieť plnku. Povrch rožkov potrieme rozľahaným vajíčkom. Pečime do zlatožlta pri teplote 180 °C 20-25 minút. Ešte teplé ich posypeme cukrom.

Rožky sú výborné a trvanlivé.

Tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškové cukru, 30 g hrozienok, 2 PL rumu, 2 vajcia, 50 g kyslej smotany, 2 PL hrubej múky, 1 žĺtok.

Hrozienka umyjeme v horúcej vode, nechajte odkvapkať, polejte rumom a asi 10 minút necháme postáť. Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtky, smotanu, múku a hrozienka. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka vmiešajte do tvarohu.

Orechová plnka:

150 g orechov, 80 g práškového cukru, 2 dl mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžica rumu, 2 lyžice preosiatej strúhanky.

Zomleté orechy premiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, preosiatu strúhanku a všetko spolu vymiešame.

11_rozky.jpg

Tak ja som si dala načas, cesto odpočívalo v chladničke do druhého dňa22_rozky.jpg

Prednosť som dala tvarohovej plnke

33_rozky.jpg

Tiež obľubujeme orechovú plnku, rum som použila z hrozienok, ktoré som

dávala do tvarohovej plnky

44_rozky.jpg

Takto boli  rožky pripravené  na  pečenie

55_rozky.jpg

A takto už rozvoňali celú kuchyňu. Naozaj sú výborne.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?