Liptovská špecialita alebo dva v jednom

Autor: Anna Čunderlíková | 5.11.2011 o 13:33 | (upravené 5.11.2011 o 14:08) Karma článku: 6,67 | Prečítané:  1426x

Tento zaujímavý recept mi dala kolegyňa Tatiana z Liptovského Mikuláša. Je to výborné krajové jedlo a navyše, v jednom hrnci uvaríme polievku i hlavné jedlo. Jedla z kyslej kapusty sa výborne hodia do tohto ročného obdobia, kedy počasie začína byť premenlivé a organizmus oslabený. Kyslá kapusta je najlepšia a najzdravšia v surovom stave, súhlasím. Ale ani na takú kyslú polievku s rezancami, či na mäso a klobásu s bábkou nedám dopustiť.

Ako na to?

Potrebujeme: vodu z kyslej kapusty podľa potreby a chuti rozriedenú s vodou, 1 kg kyslej kapusty, 1 kg bravčovej krkovičky, 2 údené klobásy, 5 zrniečok čierne korenie, 2 bobkové listy, 2 KL červenej mletej papriky, 1 väčšia cibuľu a za hrsť sušených húb.

Bábka: zemiaky, koľko stravníkov toľko stredne veľkých zemiakov, polohrubá múka, prášok do pečiva, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, 1 vajce, soľ, mleté černe korenie.

Rezance: polohrubá múka 2 zemiaky, voda a soľ.

Do hrnca dáme variť kapustovú vodu s mäsom. Keď zovrie, znížime teplotu, pridáme 1 cibuľu, korenie, soľ, bobkový list a sušené huby, ktoré sme predtým aspoň 1/2 hodinu namočili v mlieku. Necháme pomaly variť. Asi po 1/2 hodine pridáme kapustu a klobásu. 1/2 hodinu pred dovarením mäsa vložíme do polievky bábky, ktoré počas varenia vystúpia na povrch, varíme ich 20 minút. Mäso, klobásu, kapustu (ktorú použijem, ako prílohu) a bábky vyberieme na osobitnú misu.

Bábky: zemiaky očistíme, postrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme olej, 1 KL prášok do pečiva, cesnak, soľ, trochu mletého korenia, 1 vajce. Zmiešame a pridáme toľko polohrubej múky, aby sa dali vytvarovať valčeky (knedle), ktoré uvaríme pre každého stravníka osobitne.

Rezance: na podložku nasypeme múku, do ktorej postrúhame na jemnom strúhadle uvarené zemiaky, pridáme soľ, vymiesime tuhšie cesto, ktoré valčekom vyváľame. Pokrájame na široké rezance, dáme variť do posolenej vody. Zlejeme ich a prelejeme studenou vodou.

Polievku podávame s rezancami a bábky s klobásou, s mäsom a s kapustou.

Výborné a sýte jedlo.


 

Specialita11.jpg

Stačí jeden väčší hrniec, do ktoré som dala kapustovú vodu, mäso, klobásu...

Specialita22.jpg

Zemiaky na bábky nastúhame na hrubšom strúhadle

Specialita33.jpg

Medzičasom si pripravíme rezance

Specialita44.jpg

Bábky sú hotové...

Specialita55.jpg

Polievku servírujeme s rezancami

Specialita66.jpg

Hlavné jedlo: bábka, mäso, klobása a kapusta. Naozaj dva v jednom, polievka

a hlavné jedlo. Nech chutí!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?