Škvarkovníky

Autor: Anna Čunderlíková | 21.12.2011 o 8:50 | (upravené 21.12.2011 o 8:55) Karma článku: 5,75 | Prečítané:  1330x

Nechcem byť zlým propagátorom stravovania, ale také dobré domáce škvarky...Nedali by ste si povedať? Možno je to tak trochu aj naša „slovenská klasika.“ Domácich zabíjačiek je už dnes pomenej, ale dobré škvarky si môžeme urobiť aj bez zabíjačky. Chýba k nim tá práva zabíjačková atmosféra? Chýba! Ibaže i tak chutia lepšie, ako tie z obchodu.

Ja som si zvykla masť vyškvárať v hrnci, podobne, ako kedysi na zabíjačke, ibaže v malom množstve. Pri vytápaní som si čosi odstála a od miešania ma bolelo celé rameno. Ako to robím dnes?

Domáce škvarky.

Najčastejšie ich robím zo 4 kg surovín. Mastné odrezky skombinujem s čerstvou slaninu a nakrájam na kocky. Čím viac sú odrezky prerastené mäsom, tým lepšie a chutnejšie budú škvarky. Nakrájané suroviny dám do rajnice, podlejeme 2,5 dl vody, zakryjem a vložím do rúry. Masť nechám vytápať pri teplote 220º C asi 1/2 hodiny. Počas tejto doby mastné odrezky a čerstvú slaninu nemiešam. Po 1/2 hodine premiešam a nechám topiť ešte ďalšiu 3/4 hodiny. Podľa potreby premiešam ešte 1x, prípadne 2x. Keď sú škvarky pekne upečené dám rajnicu na sporák, postupne prilejem asi 1 dl vlažného mlieka. Všetko nechám asi 5 minút prevariť, tak aby sa mlieko odparilo, až kým nie je masť pekne čistá. Aj škvarky dostanú peknú farbu. Masť nalejem do pohárov, škvarky scedím a nechám dobre odkvapkať. Nakoniec ich osolím, prípadne okorením.

Určite neodolám a dám si chlebík natretý s masťou, posypaný cibuľkou, pažítkou alebo žeruchou.

Využitie škvariek v našej kuchyni má hneď niekoľko možnosti. To sú moje osvedčené recepty:

 

  • škvarková pomazánka s lečom alebo s kyslou rybou (zavináčom)

  • škvarkové pagáčiky

  • škvarkovníky

  • halušky s kapustou a so škvarkami

Dnes to budú škvarkovníky. Ako na to?

 

Škvarkovníky

Potrebujeme: 350 g polohrubej múky,20 g droždia, 1dl mlieka, 1 žĺtok, 150 g zemiaky, 100-200 g škvarky podľa toho ako sú mastné, soľ, mleté čierne korenie, 150 g oleja.

Postup: Do preosiatej múky pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, pridáme žĺtok, v šupke uvarené a nastúhané zemiaky, posekané škvarky, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré z obidvoch strán vypražíme na rozpálenom oleji. Prebytočnú masť necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávam vychladnuté s čajom.

11_cesto.jpg

Z múky, uvarených nastrúhaných zemiakov, z kvasku, vajička a mlieka

vypracujeme polotuhé cesto. Pridáme škvarky, soľ a mleté čierne korenie,

zapracujeme do cesta a necháme vykysnúť na teplom mieste.

22_skvarky.jpg

Množstvo škvariek si určíme podľa toho, ako sú škavrky mastné. Čím sú

mastnejšie, tým ich dáme menej.

33_placky.jpg

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré

necháme ešte podkysnúť. Vyprážame na oleji.

55_hotove.jpg

Škvarovníky podávame vychladnuté s teplým čajom.

 

A čo povedať na záver?

Dobrú chuť!

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.

TV

Ministrov žiadajú, aby si už neuťahovali z Johnsona

Podporovateľ brexitu s tým nemá problém, podľa Theresy Mayovej je to nedôstojné.


Už ste čítali?