Detvianska kapustnica

Autor: Anna Čunderlíková | 30.12.2011 o 15:05 | Karma článku: 6,37 | Prečítané:  1555x

Kapustnica je tradičná slovenská polievka z kyslej kapusty, mäsa a sušených húb. Najčastejšie sa varí na konci roka a pravdaže, čo región, čo rodina, to iná tradícia. U nás sa na štedrý večer už tradične podáva polievka z kapra, ale kapustnica nesmie chýbať na Silvestra. Kaprovú polievku sme prevzali z rodiny manžela a kapustnicu z tej mojej. U nás doma, teda v mojej pôvodnej rodine sa varila kapustnica na Vianoce hneď dvojaká, pôstna a kapustnica s mäsom. Ja som zostala verná tej z mäsom.

Detvianska kapustnica

Potrebujeme: 1 ks údené koleno, 1 kg až 1,5 g bravčového mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 väčší pár údenej klobásy,30- 40 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleteté čierne korenie, červenú mletú papriku, 5 strednej veľkých hlávok cibuli, 3 veľké zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu a 3 stručiky cesnaku.

Postup:

1.

Sušené huby namočí v troche mlieka a nechám napučiť.

2.

Údené koleno dám variť, keď je mäkké vyberiem ho a do vývaru z údeného mäsa

pridám kapustu, huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť.

3.

Medzitým si osmažím na masti cibuľku, pridám červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusím vo vlastnej šťave.

4.

Mäso z kolena nakrájam na kocky a klobásu na pol-kolieska.

5.

Nakoniec pridám do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu prevrieť.

6.

Kapustnicu rozdelím na dve polovice, jednu zahustím nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti. Obidve kapustince nechám ešte krátko prejsť varom.

Hovorí sa, „že každý vták si chváli svoje perie," a po jeho vzore sa chcem pochváliť aj ja so svojou kapustnicou. Môžem povedať, že vždy mala úspech. Na konci roka sme si zvykli priniesť do práce každý z tej svojej a tá moja celkom iste chutila všetkým. Budúci rok mi vždy prízvukovali: "nezabudni priniesť kapustnicu." Rada som to urobila, tak ako som sa rada podelila o tento recept.

 

11_Kapustnica.jpg

Do vývaru z údeného kolena som pridala huby, sušené slivky a kolobásu a

všetko som nechala spolu povariť.

22_Kapustnica_dusene.jpg

Medzitým som udusila bravčové mäso vo vlastnej šťave.

33_Kapustnica_udene.jpg

Nakrájala som údené mäso.

44_Kapustnca_klobasa.jpg

Pridala klobásu... všetko som nechala spolu povariť.

Kapustnicu som rozdelila na dve polovice, prvú som zahustila nastrúhaným

zemiakom a druhá je so smotanou.

Zaver_kapustnica.jpg

Kapustica je vraj tým lepšia, čím sa častejšie ohrieva. Tá naša je už pripravená...

 

Želám všetkým čitateľom veselého Silvestra

a šťastný nový rok!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?