Slovenský tanier

Autor: Anna Čunderlíková | 7.1.2012 o 9:50 | Karma článku: 1,67 | Prečítané:  860x

Čo by mohol obsahovať taký slovenský tanier, ak nie halušky s bryndzou a bryndzové pirohy? Jedno i druhé je považované za priam národné jedlo. Ak ešte k ním pridáme pohár kyslého mlieka, cmaru alebo zákvasu, tak si určite výborne pochutíme. Predpokladám, že to môže byť po predchádzajúcich sviatočných dňom aj pre vás celkom zaujímavá zmena.

Halušky s bryndzou

Ozaj, čo môže byť typickejšie pre slovenskú kuchyňu? Verím, že sa v tom zhodneme. Toto slovenské jedlo má dokonca svoje majstrovstvá vo varení a jedení halušiek. Každý ich však robí podľa seba, tie moje sú takéto:

Potrebujeme: 700 g zemiakov, 250 a 300 g hladkej múky, 200 g slaniny, 250-300 g bryndze, 1 vajce a 2 ČL soli.

Postup: Zemiaky očistíme a najemno postrúhame. Pridáme preosiatu múku, 2 ČL soli, 1 vajce a vymiešame husté cesto. Medzi tým si dáme do väčšieho hrnca variť vodu, ktorú osolíme a pomocou haluškára, prípadne z drevenej doštičky robíme z cesta halušky. Halušky hádžeme do mierne vriacej vody. Zľahka ich premiešame, aby sa neprilepili a varíme ich na miernom ohni, kým nevyplývajú na povrch, cca 5-6 minút. Vyberieme ich a necháme dobre odkvapkať a vkladáme do misy. Halušky premiešame s bryndzou rozrobenou s kyslou smotanou alebo so smotanovým jogurtom.

Pirohy (1/2 dávka)

Potrebujeme: 300 g varené zemiaky v šupke, 100 g bryndze, 1 PL masla, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, 1PL oleja.

Postup: najskôr si pripravím plnku. Uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme a odoberie 1 PL, ktorú použijem do cesta. Pridáme bryndzu, soľ, 1PL masla, 1/4 ČL korenia a všetko spolu zmiešame.

Cesto pripravíme z múky, pridáme vajíčko, soľ, 1PL varených pretlačených zemiakov, 1 dl teplej vody. Spracujeme cesto, ktoré necháme asi 10 minút postáť. Rozvaľkáme na tenko a vykrajujeme kolieska, ktorá naplníme plnkou. Koliesko preložíme na polovicu a opačnou stranou vidličky zatlačíme, čím uzatvorme a tvarujeme pirohy. Varíme v osolonej vode, do ktorej sme pridali 1PL oleja, varíme asi 7 minút. Potom pirohy vyberie, opláchneme vlažnou vodou a polejeme opraženou slaninou.

Servírujeme tak, že halušky uložíme do stredu taniera, na každú porciu dáme na kocky nakrájanú a praženú slaninu, po okraji taniera uložíme pirohy, ktoré tiež zľahka polejeme opraženou slaninou.

Poznámka:

Ak urobím viac halušiek odložím si z nich do mikrotenového sáčku, do mrazničky. Hodia sa, keď je málo času na ich prípravu.

Cesto robím viac zemiakové, ako múkové, zásadne nepridávam vodu, naopak, ak sú zemiaky vodavé, prebytočnú vodu scedím.

Ak pirohy podám s polu s haluškami, tak ich pripravím len z polovičnej dávky.

Dobrú chuť!

1_Halusky.jpg

Cesto musí byť zemiakové a dobre tuhé. Ak sú zemiaky vodavé, najmä

nové zemiaky, vodu zlejem. Postrúhané zemiaky ihneď zasypem múkou,

aby nechytili tmavú farbu.

2_Halusky.jpg

Halušky varím na miernom ohni 5-6 minút, kým nevyplávajú na povrch. Ja ich

hádžem cez haluškár, asi na 3x

3_Halusky.jpg

Vynikajúca zmena najmä po sviatkoch!

Keď varím halušky nerobím polievku, ale  pripravím tzv "haluškovicu"- do taniera

dám asi 1 PL hotových brynzových halušiek, zalejem vývarom z halušiek a na vrch

dám 1 PL kyslej smotany alebo smotanového jogurtu.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?