reklama

Etelkine marokánky

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Možno i tieto marokánky nie sú ničím nové, ibaže pre mňa majú svoju cenu. Tento recept dýcha určitou históriou, získala som ho od svojej priateľky Etelky, ktorá má zase recept od svojej mamy a s láskou ho už dlhé roky opatruje. Do svojej zbierky som získala ďalší „skoro zabudnutý,“ ale vynikajúci recept. Pre mňa zabudnutý, pre iného možno ani nie... Na marokánky s nostalgiou spomínam, ako na „dobrotu“ môjho detstva. Za ušetrené vreckové som si ich z času na čas kupovala. Ak ich raz upečiete doma, už ich viac nebude hľadať v cukrárni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Etelkine marokánky

Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.

Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá asi, tak ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko sa dobre premieša. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich akonáhle chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu, guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.

Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží....

Dobrú chuť!

Obrázok blogu

Mlieko, maslo a cukor varíme, tak dlho až sa masa ťahá, ako med.

Obrázok blogu

Na foliu na pečenie si rozložíme hrudky cesta, dávame ich ďalej od seba lebo

sa zväčšením hrudky roztečú na placky. Na vrch každej kôpky dáme posekané

orechy, hrozienka, kandizované ovocie, kôru z citróna a pomaranča.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pečieme ich vo vyhriatej horúcovzdušnej rúre pri 160º C 10-15 minút.

Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu.


Obrázok blogu

Chutia výborne!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu