Etelkine marokánky

Autor: Anna Čunderlíková | 29.1.2012 o 10:02 | Karma článku: 6,82 | Prečítané:  944x

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Možno i tieto marokánky nie sú ničím nové, ibaže pre mňa majú svoju cenu. Tento recept dýcha určitou históriou, získala som ho od svojej priateľky Etelky, ktorá má zase recept od svojej mamy a s láskou ho už dlhé roky opatruje. Do svojej zbierky som získala ďalší „skoro zabudnutý,“ ale vynikajúci recept. Pre mňa zabudnutý, pre iného možno ani nie... Na marokánky s nostalgiou spomínam, ako na „dobrotu“ môjho detstva. Za ušetrené vreckové som si ich z času na čas kupovala. Ak ich raz upečiete doma, už ich viac nebude hľadať v cukrárni.

Etelkine marokánky

Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.

Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá asi, tak ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko sa dobre premieša. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich akonáhle chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu, guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.

 

Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.

 

Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží....

Dobrú chuť!

 

1_Marokanky.jpg

Mlieko, maslo a cukor varíme, tak dlho až sa masa ťahá, ako med.

3Marokanky.JPG

Na foliu na pečenie si  rozložíme hrudky cesta, dávame ich ďalej od seba lebo

sa zväčšením hrudky roztečú na placky.  Na vrch každej kôpky dáme posekané

orechy, hrozienka, kandizované ovocie, kôru z citróna a pomaranča.

Pečieme ich vo vyhriatej horúcovzdušnej  rúre pri 160º C 10-15 minút.

Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu.


4Marokanky.JPG

Chutia výborne!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?