Pečené zemiaky s mrkvou a s tymiánom

Autor: Anna Čunderlíková | 15.3.2012 o 7:42 | (upravené 15.3.2012 o 10:38) Karma článku: 7,89 | Prečítané:  2629x

Zemiakom zvykneme hovoriť aj „slovenský chlieb.“ V mojej kuchyni majú zemiaky svoje dôležité miesto. Možno si spomeniete aj na moje články Zemiakové  pochúťky I až VI. Áno, je to tak, zemiaky sú nevyhnutnou súčasťou všetkých slovenských pochúťok, ako sú halušky, pirohy, haruľa, knedľa, zemiakové šaláty, pečené zemiaky... V ostatnom čase sa postavenie zemiakov mení. Kým sme si ich v minulosti dokázali dopestovať, dnes zemiaky dovážame. No i tak vieme a dokážeme z nich vyčarovať dobré jedlá. Čo tak dať si zemiaky s mrkvou a s tymiánom?

Pečené zemiaky s mrkvou a s tymiánom

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, 400 g mrkvy, 1/2 dl oleja, 1 citrón, 2 PL vegety a 2 PL tymiánu.

Postup: zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Posypeme vegetou, soľou, tymiánom, polejeme olejom a šťavou z jedného citróna. Dobre premiešame a necháme postáť 1-2 hodiny. Potom ich preložíme do horúceho, vopred vyhriateho plechu a pečieme v  teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C, asi 40-45 minút. Zemiaky sú vhodné, ako príloha k mäsu na šťave, ale chutné sú aj samé o sebe. Výborne chutia i s kapustovým šalátom, prípadne aj s kyslou smotanou. Nič „nové na svete" a predsa tak chutné!

Užitočná rada: do vyhriatej rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť zemiaky. Ak dáme zemiaky na teplý plech spodné zemiaky sa neprilepia.

Poznámka: ja používam teplovzdušnú rúru, rozdiel v teplote medzi klasickou elektrickou rúrou a teplovzdušnou je asi 10-20 C v prospech teplovzdušnej, pri pečení v klasickej (základne) elektrickej rúre pridáme tých 10 -15 °C

 

Zemiaky1.JPG

Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?