Sto ľudí, sto chutí... ja vegetu používam, no tiež nepreháňam...

Autor: Anna Čunderlíková | 18.3.2012 o 10:28 | Karma článku: 8,18 | Prečítané:  1331x

Niekto má rád čokoládu, niekto dá prednosť domácej klobáse. Niekto je možno vegetarián, či dokonca vegan. Iný si zase bez mäsa nevie stravovanie predstaviť. Čo však neznamená, že sa budeme vzájomne odsudzovať, zatracovať... Môžeme si vzájomne poradiť, môžeme diskutovať, ale zodpovednosť nesie každý sám za seba.

Vo všeobecnosti platí, že všetko treba robiť s mierou. Myslím, že to s plnou vážnosťou platí aj o stravovaní. Nikdy sa neosvedčil žiadny extrémny názor. Za všetky spomenie zatracovanú bravčovú masť. Dnes odborníci na výživu hovoria, že sa najmenej prepaľuje práve bravčová masť, na vyprážanie je teda najvhodnejšia. Bravčová masť je vraj popri olivovom oleji najzdravší tuk pre náš organizmus, tak aspoň hovoria odborníci na zdravú výživu. Kedysi sa propagovalo mäso, dnes odborníci poukazujú na to, že mäso môže byť jednou z príčin rakoviny hrubého čreva. Nie, necítim sa odborníkom, aby som viedla diskusiu na túto tému. Chcela som len poukázať na to, aké máme niekedy rozporuplné informácie, ak nám uletia emócie, môže sa to potom javiť ako „hon na čarodejnice." Naposledy som mala taký pocit pri prezentácii názoru na vegetu.

Myslím si, že som už čosi zažila, navarila „niekoľko" obedov. Vegetu používam, no tiež to nepreháňam. Na blogu mám niekoľko receptov, vegetu som snáď uviedla v recepte po prvý raz. Dovolím si povedať, že aj napriek tomu, že vegetu používam sme relatívne zdravá rodina. Veď čo je vlastne vegeta? Je to zmes sušenej zeleniny. Receptúra údajne obsahuje sedem druhov zeleniny (karotka, petržlen, cibuľa, paštrnák, zeler, ligurček, cesnak) vďaka, ktorým má nezameniteľnú chuť. Je pravda, že obsahuje glutaman sodný, ktorý u mnohých vyvoláva „husiu kožu." Dočítala som sa, že glutaman sodný je v podstate ochucovadlo E 621,čo vraj umožnilo, aby aj dobré jedlo chutilo lepšie. No čo už, naše deti zbierali „C- éčka" a my zbierame „E-čka"a nie len v prípade vegety... Prečo robiť paniku? Veď nakoniec sa glutaman nachádza aj priamo v niektorých potravinách, napríklad v paradajkách je ho až 140 mg / 100 g, v hubách 180 mg/100 g a mohla by som pokračovať aj ďalej.

Pôvodne išlo o produkt chorvátskej firmy, skôr narodení si pamätáme, ako sme si vegetu nosili z dovolenky, z bývalej Juhoslávie. Určite to bol vďačný darček pre naše mamy, pre priateľky i pre kolegyne. Dovolím si povedať, že vegeta bola naozaj očakávaným a vďačným darčekom. Časom názov vegeta zľudovel, dnes je v predaji pod názvom Podravka, Podravka Natur, či Vitana - Vegeta Natur...Dá sa vybrať, ale tiež môžeme vegetu odmietnuť. Každému podľa chuti...Nakoniec každý je zodpovedný sám za seba, teda aj za spôsob stravovania. Nerobme hneď „hon na čarodejnice."

Aby sme sa správne pochopili, nepropagujem vegetu, ale na druhej strane, želám nám všetkým, aby sme nič horšieho nezjedli, ako vegetu...

Aby som to celé okolo vegety odľahčila, odpútala na chvíľu pozornosť, ponúkam k nahliadnutiu dózu na vegetu, v ktorej sa predávala niekedy začiatkom sedemdesiatych rokov. Celkom milá ... Dnes mi slúži už na celkom iný účel, ale vyvoláva vo mne aj celkom milú spomienku na časy dávno minulé spojené s dovolenkou pri Jadranskom mori...

Vegeta1_1.jpg

Urobila som záber z troch  strán, vynechala som len tú s textom...

Vegeta2_2.jpg

Šikoké uplatnenie má v ázijskej kuchyni, no prenikla aj do našej kuchyne, ako

veľa ďalších prísad a surovín.... Možno si to dnes ani neuvedomuje.

Vegeta3_3.jpg

To že nedávam do všetkého vegetu snáď potvrdí aj vypestovaná žerucha

Zerucha_1_1.jpg

Pertžlenová vňať má v mojej kuchyni významné miesto, na zimu si suším,

zásobu si urobím aj  v mrazničke, a tiež  ju pestujem  aj v zime,  na okenici,

už som ju niekoľkokrát strihala...

Petrzlen_1_1.jpg

Želám všetkým krásnu slnečnú nedeľu!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?