Výborná domáca medovina...

Autor: Anna Čunderlíková | 28.5.2012 o 9:24 | Karma článku: 11,89 | Prečítané:  5621x

Aj alkohol môže byť v malom množstve liek. Prečo nie? Spomínam na svojho starého otca, ktorý si pred raňajkami, ktoré mal zásadne „na vidličku,"  neodpustil jeden malý štamperlík... Celý deň potom spravidla fyzicky pracoval. Nemalo to na neho žiadny negatívny vplyv. Zomrel vo vysokom veku, ako sa hovorí „na starobu."

Každý niečomu verí. Niekto verí zásadne, len lekárom, niekto k radám lekára pridá i bylinky, iný vyhľadáva homeopatika a niekto jednoducho nedá dopustiť na rady našich starých rodičov. Tu je jeden  osvedčený rodinný recept.

Nechcem propagovať alkohol, ale na druhej strane,  predsa nič nie je biele, ani čierne. Aj alkohol patrí k životu. Tiež si nemyslím, že moja spomienka na príbeh starého otca bude ojedinelá. Určite také niečo  poznáte a vy,  možno  z rodiny, možno zo svojho okolia.

„Skúsení cestovatelia" tiež odporúčajú takúto „preventívnu kúru" s alkoholom pri pobyte v krajinách, kde miestna strava môže spôsobiť žalúdočné, či črevné problémy. Dovolenkové obdobie sa blíži, tak si to môžeme spokojne overiť.

Tiež je pravda, že ak sa taká „opica" raz, či dva razy človeku prihodí,  netreba hneď nad nim lámať palicu. „Spoločenská únava" môže postihnúť každého, môže sa tak stať naozaj celkom „neplánovane."

Aj na predchádzajúcom príklade, chcem poukázať na to, že sú situácie, kedy málo, skutočne málo alkoholu môže pomôcť. Napríklad po takej prebdenej noci, už po spomínanej „opici," dokonca pomôže organizmus naštartovať. Odborníci popisujú, že stav, ktorému ľudovo hovoríme „stav po opici" spôsobujú látky, ako je metanol a acetón. Malá, ale skutočne malá dávka etanolu, ktorý alkohol obsahuje zabraňuje, resp. znižuje škodlivé účinky metanolu a acetónu. Vari sa tiež nehovorí: „Klin sa klinom vybíja?"

Ale pozor! Ak je človek v dlhodobom strese potom alkohol nepomôže, naopak problémy len prehĺbi. A čo je u alkoholu ešte nebezpečné? Prah citlivosti a závislosť na alkohole. Závislosť príde nebadane, potom je už často neskoro. Nevyhnutné je pristupovať ku všetkému s mierou. Myslím, že aj v tomto prípade platí: „Nemýľme si vedomosti s múdrosťou. Kým vedomosti nám pomáhajú uživiť sa, múdrosť nám pomáha prežiť." Žime, užívajme si život múdro a hlavne všetko prijímajme s mierou, či sa to týka stravy alebo  nápojov.

Príbeh som začala s tým, ako žil a pracoval môj starý otec. Z detstva mi ostala spomienka na krásnu atmosféru stáčania medu, na voňavé medovníčky, na jeho hriatô, na medovinu a na rôzne bylinkové likéry, ktoré  potom neskôr pripravovali moji rodičia. Ako inak, recepty som prevzala aj ja. Prvenstvo u nás patrilo medovine. Dnes žiaľ med kupujem, ale dám si záležať, aby to bolo od spoľahlivého včelára.

Aj medovina zažívala svoje obdobia väčšej, či menšej slávy. Dnes sa medovina na naše stoly vracia. Pravda, ako u koho, záleží na chuti... Tradičná medovina sa pripravuje dvomi spôsobmi, za tepla a za studena.

Tu je recept na  našu domácu medovinu, ktorú robíme naozaj v malom množstve. Užívame ju skôr, ako liek, než ako nápoj.  Výborná je  za tepla i za studena, účinná pri nachladnutí. Vychladenú pijeme pri teplote 15-20°C, teplú pri teplote 60-65°C, kde sa ešte viac zvýrazní chuť medu a korenín.

Potrebujeme: 1,5 kg medu, 4 l vody, šťavu z 2 citrónov, dve kyslé jablka a kvasinky. Množstvo použitého medu určuje chuť a intenzitu nápoja.

Postup: med s vodou zahrejeme a miešame, kým sa med nerozpustí. Pridáme šťavu z citrónov, jablka rozkrojené na štvrtiny a kvasinky. Vychladnuté prelejeme do demižóna pridáme výťažky bylín. My uprednostňujeme zázvor. Skúsenosti máme i s anízom. Necháme kvasiť na teplom mieste 6-8 týždňov. Odporúčaná teplota v prvej fáze kvasenia je 25-30°C. Potom medovinu prefiltrujeme a necháme odstáť  ďalších 6-8 týždňov, až potom medovinu prelejeme do fliaš. V druhej fáze kvasenia môže byť teplota nižšia, pri vyššej teplote kvasenia by sa mohla stratiť aróma pripravovanej medoviny. Trvá to dlho, ale trpezlivosť sa vyplatí. Na dobré si treba počkať! Hovorí sa, že najlepšia medovina je 2-3 ročná. Tu však doma nemáme, tak dlho nevydrží. Správna medovina je číra, zlatistej farby s vôňou medu a korenín.

Ako vplýva medovina na zdravie?

Ak použijeme kvalitný med potom sú aj účinky medoviny silnejšie. Medovina pôsobí preventívne proti zápalom. Alkohol v medovine zase podporuje prekrvenie a látkovú výmenu organizmu. Tiež sa hovorí, že  medovina znižuje hladinu cholesterolu. Vďaka medovine by sme mali  cítiť vitálni a tešiť sa dobrému zdraviu.

Ak nemáte chuť trápiť sa s domácou medovinou môžete si medovinu kúpiť. Nechcem nič vnucovať, je to vaša vec, čomu dáte prednosť. Napriek tomu,  nedá mi nepovedať: "čo je  z domu, to sa predsa vždy pozná..." Ak sa rozhodnete pre výrobu domácej medoviny želám vám veľa trpezlivosti pri jej príprave a gurmánsky zážitok z lahodného nápoja.

Perex fotografia:  zdroj internet

Pohar_medoviny.png

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?