Čiernohorská kuchyňa (čorba a pljeskavica)

Autor: Anna Čunderlíková | 25.6.2012 o 8:11 | Karma článku: 8,34 | Prečítané:  3095x

Hovorí sa, že dobré jedlo je základom každého národa. Myslím si, že je prirodzené, ak chceme  svojim hosťom ponúknuť to najlepšie zo svoje kuchyne. Presne taký pocit som mala aj pri pobyte v Čiernej Hore. Čiernohorská kuchyňa  má  rovnako, ako iné národné kuchyne svoje tradičné pokrmy. Výborná je najmä preto, lebo sú v nej zmiešané jedlá niekoľkých kultúr. Reštaurácie ponúkajú výborné talianske jedlá a typické balkánske jedla.  Ako všade inde pri mori, aj tu patrí dôležité miesto rybám, ale i ostatným druhom mäsa: najmä teľacine, jahňacine, či baranine, ktoré sa najčastejšie  pripravujú na grile.

Polievka nechýba pri žiadnom hlavnom jedle. Najviac nám chutili rybacie polievky, krémové polievky z hríbov, či  husté polievky pripravené zo zeleniny a mäsa. Pochutili sme si na čevapi, čo je obdoba čevapčiči, ibaže je oveľa lahodnejšie. Čevapi pripravujú z kvalitného mäsa a bez strúhanky. Výborná je i pljeskavica, čo je zase lahodná vyprážaná placka z mletého mäsa. Servíruje sa posypaná mäkkým ovčím syrom.  Ku každému jedlu patril šalát z nakrájaných uhoriek a paradajok, podávaný s bohatou syrovou posýpkou. Nedalo sa odolať ich syru naloženom v oleji, či  výborným jogurtom, v ktorých naozaj stála lyžička. Tiež by bola škoda neochutnať pršut, čo je typická sušená šunka, ktorú podávajú nakrájanú na tenučké plátky. Z nápojov sme ocenili výbornú čiernu kávu, ktorá je varená a servírovaná v malej kovovej kanvičke „džezve."  O tejto káve sa hovorí, že je to „ dar Turkov svetu." Preslávila sa vraj najmä za vlády sultána Sulejmana. Neznámy Turek sa mal  kedysi dávno  na adresu kávy vyjadriť nasledovne: „Vášmu srdcu neprikážete piť kávu ani navštevovať kaviarne. Srdce hľadá priateľstvo - káva je jeho zámienkou." Myslím, že  tieto slová sú  aktuálne aj dnes.  Ja som si pripomenula pobyt v Čiernej Hore tak, že som  pre nás pripravila hustú polievku zo zeleniny a mäsa  - čorbu a pljeskacicu. Ako na to?

Čorba

Potrebujeme: 200 g bravčového mäsa, 200g hovädzieho mäsa, 100 g koreňovej zeleniny, 20 g hladkej múky, 1-2 zrnka celé čierne korenie, 1/2 KL tymianu, 200 g bielej fazule, 1 PL paradajkového pretlaku, soľ  a  200 ml kyslej smotany.

Postup: fazuľu , ktorú sme si namočili  deň vopred  uvaríme do mäkka. Mäso varíme v osolenej vode. Keď je mäso polomäkké pridáme koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler), korenie, tymian a paradajkový pretlak. Mäso vyberieme, nakrájame na malé kúsky a vrátime späť do polievky. K uvarenému mäsu a zelenine pridáme uvarenú fazuľu a všetko spolu vymiešame. Kyslú smotanu rozšľaháme s múkou a  pridáme do polievky. Spolu povaríme   8 - 10 minút.

Pljeskavica

Potrebujeme: 200 g teľacieho mäsa, 200 g jahňacieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, soľ, korenie, mletú štipľavú papriku - podľa chuti, 1 KL prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny, viazaničku jarnej cibuľky alebo 1 stredne veľkú cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku a olej na opečenie.

Postup: mäso pomelieme, osolíme, podľa chuti pridáme mletú štipľavú papriku, korenie a  necháme do druhé dňa odležať v chladničke. Druhý deň mäso poprášime práškom do pečiva, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak,  dobre vymiešame. Tvarujeme placky, ktoré z obidvoch strán  opečieme na panvici (môžeme použiť aj gril). V Budve k pljeskavici podávali hranolky, ja som zvolila varené zemiaky, ktoré som  posypala  petržlenovou vňaťou.

Možno máte iný spôsob prípravy, ja som volila tento. Pochutili sme si a trochu zaspomínali na pobyt v Čiernej Hore.  Oslovilo vás to? Neváhajte, vyskúšajte, oplatí sa.

Pljeskavica.jpg

Želám dobrú chuť!

Poznámka: trochu ma zradili fotografie, uchovala sa aspoň jedna

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?