reklama

Čiernohorská kuchyňa (čorba a pljeskavica)

Hovorí sa, že dobré jedlo je základom každého národa. Myslím si, že je prirodzené, ak chceme  svojim hosťom ponúknuť to najlepšie zo svoje kuchyne. Presne taký pocit som mala aj pri pobyte v Čiernej Hore. Čiernohorská kuchyňa  má  rovnako, ako iné národné kuchyne svoje tradičné pokrmy. Výborná je najmä preto, lebo sú v nej zmiešané jedlá niekoľkých kultúr. Reštaurácie ponúkajú výborné talianske jedlá a typické balkánske jedla.  Ako všade inde pri mori, aj tu patrí dôležité miesto rybám, ale i ostatným druhom mäsa: najmä teľacine, jahňacine, či baranine, ktoré sa najčastejšie  pripravujú na grile.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Polievka nechýba pri žiadnom hlavnom jedle. Najviac nám chutili rybacie polievky, krémové polievky z hríbov, či husté polievky pripravené zo zeleniny a mäsa. Pochutili sme si na čevapi, čo je obdoba čevapčiči, ibaže je oveľa lahodnejšie. Čevapi pripravujú z kvalitného mäsa a bez strúhanky. Výborná je i pljeskavica, čo je zase lahodná vyprážaná placka z mletého mäsa. Servíruje sa posypaná mäkkým ovčím syrom. Ku každému jedlu patril šalát z nakrájaných uhoriek a paradajok, podávaný s bohatou syrovou posýpkou. Nedalo sa odolať ich syru naloženom v oleji, či výborným jogurtom, v ktorých naozaj stála lyžička. Tiež by bola škoda neochutnať pršut, čo je typická sušená šunka, ktorú podávajú nakrájanú na tenučké plátky. Z nápojov sme ocenili výbornú čiernu kávu, ktorá je varená a servírovaná v malej kovovej kanvičke „džezve." O tejto káve sa hovorí, že je to „ dar Turkov svetu." Preslávila sa vraj najmä za vlády sultána Sulejmana. Neznámy Turek sa mal kedysi dávno na adresu kávy vyjadriť nasledovne: „Vášmu srdcu neprikážete piť kávu ani navštevovať kaviarne. Srdce hľadá priateľstvo - káva je jeho zámienkou." Myslím, že tieto slová sú aktuálne aj dnes. Ja som si pripomenula pobyt v Čiernej Hore tak, že som pre nás pripravila hustú polievku zo zeleniny a mäsa - čorbu a pljeskacicu. Ako na to?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čorba

Potrebujeme: 200 g bravčového mäsa, 200g hovädzieho mäsa, 100 g koreňovej zeleniny, 20 g hladkej múky, 1-2 zrnka celé čierne korenie, 1/2 KL tymianu, 200 g bielej fazule, 1 PL paradajkového pretlaku, soľ a 200 ml kyslej smotany.

Postup: fazuľu , ktorú sme si namočili deň vopred uvaríme do mäkka. Mäso varíme v osolenej vode. Keď je mäso polomäkké pridáme koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler), korenie, tymian a paradajkový pretlak. Mäso vyberieme, nakrájame na malé kúsky a vrátime späť do polievky. K uvarenému mäsu a zelenine pridáme uvarenú fazuľu a všetko spolu vymiešame. Kyslú smotanu rozšľaháme s múkou a pridáme do polievky. Spolu povaríme 8 - 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pljeskavica

Potrebujeme: 200 g teľacieho mäsa, 200 g jahňacieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, soľ, korenie, mletú štipľavú papriku - podľa chuti, 1 KL prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny, viazaničku jarnej cibuľky alebo 1 stredne veľkú cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku a olej na opečenie.

Postup: mäso pomelieme, osolíme, podľa chuti pridáme mletú štipľavú papriku, korenie a necháme do druhé dňa odležať v chladničke. Druhý deň mäso poprášime práškom do pečiva, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, dobre vymiešame. Tvarujeme placky, ktoré z obidvoch strán opečieme na panvici (môžeme použiť aj gril). V Budve k pljeskavici podávali hranolky, ja som zvolila varené zemiaky, ktoré som posypala petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno máte iný spôsob prípravy, ja som volila tento. Pochutili sme si a trochu zaspomínali na pobyt v Čiernej Hore. Oslovilo vás to? Neváhajte, vyskúšajte, oplatí sa.

Obrázok blogu

Želám dobrú chuť!

Poznámka: trochu ma zradili fotografie, uchovala sa aspoň jedna

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu