Jemný jablčník

Autor: Anna Čunderlíková | 12.9.2012 o 12:28 | Karma článku: 10,65 | Prečítané:  3002x

Ak  máte v tomto ročnom období  možnosť poprechádzať sa popri záhradách, či  sadoch určite aj vášmu oko ulahodí pohľad na bohatú úrodu jabĺk. Ideálne je, keď nás poteší vlastná záhrada, vlastná úroda. Stromy sú jabĺčkami priam obsypané, konáre sú obťažkané krásnymi zelenými, červeným, či žltými plodmi. Nájdu sa ľudia, ktorí nebudú so mnou súhlasiť, lebo jablko považujú za najobyčajnejšie ovocie, ktoré si nezaslúži ich pozornosť. Lekári sú však iného názoru a odporúčajú: „Aspoň jedno jablko denne!"

Jablko je vo výžive nesmierne dôležité, jeho denná konzumácia nám pomôže výrazne podporiť zdravie lebo má regeneračné a detoxikačné účinky. V jablku je vraj 80% vody, 10% karbohydrátov a 4 % vitamínov. Sú to práve vitamín A, B6 a C, ktoré posilňujú náš imunitný systém. Konzumovať ich môžeme na rôzny spôsob, najlepšie sú v surovom stave. Jablko môžeme pokojne nazvať aj pokrmom duše. Čo tak s chuťou zahryznúť sa do sladkého, voňavého, šťavnatého jabĺčka?  Nastrúhané jablko s medom  nám môže poslúžiť, ako prírodná pleťová maska. Z času - na čas, si  tiež si môžeme dopriať sladkosť a pochutiť si dobrom jablkovom koláči.

Jemný jablčník

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 200 g masla (do cesta), 100 g masla (na potretie cesta),  60 g práškového cukru, trochu soli, 3 žĺtky,  3-4 PL kyslej smotany, na koniec noža sódu bikarbóny. Do plnky potrebujme asi 8 stredne veľkých jabĺk, 3 PL mletých vlašských orechov, prípadne  môžem orechy nahradiť strúhankou, škoricový cukor a hrozienka.

Postup: múku preosejeme, prevzdušníme, pridáme cukor, žĺtky, maslo, smotanu, sódu bikarbónu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a znovu zložíme, necháme odpočívať 15 minút a ešte 2x zopakujeme. Cesto rozdelíme na dve polovice, prvú polovicu cesta rozvaľkáme uložíme na plech vyložený fóliou na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a rozložíme nastrúhané, prípadne nadrobno nakrájané jablka (aj so šupkou) a hrozienka. Jablka posypeme orechmi, škoricovým cukrom, opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktoré tiež potrieme rozpusteným maslom, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 165°C, 25-30 minút. Ešte teplý jablčník posypeme práškovým cukrom. Vychladnutý koláč krájame na štvorčeky, prípadne obdĺžniky. Chutí výborne,  možno zachutí aj vám.

 

Jablcnik_fin.jpg

 

Recept mám od spolužiačky a priateľky Darinky. Ako mladé gazdinky sme začínali vo svojej kuchyni výmenou receptov. Darinkine  recepty opatrujem dodnes. Jemný jablčník má u nás svoje miesto po celý rok. Darinka, žiaľ už nie je medzi nami, a tak si na ňu vždy zaspomínam pri varení a pečení podľa jej receptov.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?