Zapečená ryba so syrovou omáčkou.

Autor: Anna Čunderlíková | 24.9.2012 o 12:10 | Karma článku: 7,97 | Prečítané:  3474x

Keď som zvažovala, čo navariť napadlo má príslovie: „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse." Lekári odporúčajú ryby konzumovať aspoň raz týždenne. Rybacie mäso je zdravé, obsahuje malý podiel tukov, dôležité je pre činnosť mozgu, zraku, ale aj pre potrebu ďalších fyziologických funkcii. V našej kuchyni majú ryby svoje miesto, nemusím na ryby nikoho „prehovárať" i keď sa v zásade riadime heslom „všetko s mierou."  Tento raz sme si zvolili zapečené ryby so syrovou omáčkou.

Zapečená ryby so syrovou omáčkou

Potrebujeme: 4- 8  kúskov ryby podľa veľkosti a podľa chuti ( ja som zvolila makrelu, ktorú som nakrájala na porcie), 250 g šampiňónov, 50 g tvrdého syra na strúhanie, 1 citrón, 1 väčšiu cibuľu, mleté čierne korenie, soľ a olej.

Bešamel: 1 PL masla, 1 PL hladkej múky, 400 ml mlieka a soľ.

Syrová omáčka: 1 smotanový syr Bambíno, 2 PL masla, 500 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, soľ a bylinky.

Postup: cibuľku očistíme nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme očistené, umyté, na plátky nakrájané šampiňóny a spolu podusíme.

Pekáč alebo zapekaciu misu si vyložíme fóliou na pečenie, na kôpky  rozložíme udusené šampiňóny (podľa toho koľko máme kúskov rýb). Rybu zľahka osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozložíme na šampiňóny. Medzitým si urobíme bešamel, mlieko  prilievame postupne a varíme  asi 10-15 minút. Na každú kôpku ryby položíme bešamel a dáme zapiecť  do vyhriatej rúry na 180°C, pečieme asi 15 -20 minút. Pred dopečením posype každú kôpku nastrúhaným syrom a necháme zapiecť.

Syrová omáčku si pripravíme tak, že v malom množstve mlieka rozmiešame múku, do ostatného mlieka pridáme maslo a do vriaceho postupne prilievame mlieko s múkou. Keď omáčka začne hustnúť  pridáme syr Bambíno a necháme ho roztopiť. Ak je omáčka hustá prileje mlieko. Osolíme a ochutíme bylinkami.

Zapečenú rybu so syrovou omáčkou som podávala s cestovinou (jemné domáce halušky). Aj keby sa to zdalo, ako  zvláštna kombinácia,  chutilo to výborne. Ak  tento recept  mte, možno ho len oprášite, ak ho nemáte možno i ho oblúbite.

Nech vám chutí!

 

Poznámka:

Inokedy, takto zapečenú rybu podávam bez syrovej omáčky, len so zemiakmi a s tatárskou omáčkou, ryba je výborná i s dusenou  zeleninou, bez zemiakov. Záleží na chuti.

 

Ryba_zapecena_plech.jpg

 

Ryba_end.jpg

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?