Špenát v mojej kuchyni – naše obľúbené recepty

Autor: Anna Čunderlíková | 30.1.2013 o 11:21 | Karma článku: 8,95 | Prečítané:  2203x

Vitamín A je zodpovedný za našu kožu a kosti. Ovplyvňuje obnovovanie buniek a spolu s vitamínom C stimuluje tvorbu kolagénu, vďaka ktorému je koža pružná a vláčna. Dokáže bojovať s hlbokými vráskami a pigmentovými škvrnami. Nemusíme hneď utekať do lekárne, alebo na kozmetiku. Čo tak začať správnym stravovaním.

Špenát! Máte naň chuť?  Potom ste tu správne. Špenát patrí medzi potraviny, ktoré obsahujú vitamín C, A, E, K,  B6,  B12, niacín (vitamín PP a kyselinu listovú. Pre niekoho možno nočná mora z detstva, pre iného možno „mamka." Prečo špenát? Zlepšuje imunitu a je výborný antioxidant. Nechám to však na vás: „lebo koľko ľudí, toľko chutí..."

Špenát ako hlavné jedlo - špenátová sadlina

Potrebujeme: 250 g špenátu, 4 vajcia, 400 ml mlieka, 20 g strúhanky, štipku muškátového orecha a soľ podľa chuti.

Postup: vajcia rozhabarkujeme v mlieku, osolíme a pridáme udusený špenát, strúhanku a muškátový orech. Všetko spolu premiešame. Misu vymastíme tukom, prípadne vyložíme papierom na pečenie, prikryjeme a dáme do väčšej nádoby s vodou. Varíme asi 10-12 minút, kým hmota nezhustne. Vyklopíme, nakrájame a podávame so zemiakovou kašou. Ak sadlinu pokrájame na malé kocky  môžeme ju  použiť, ako závarku do mäsových vývarov.

Špenát s údeným mäsom a chlpatými knedľami

Potrebujeme: 400 g mrazený špenátový pretlak (prípadne čerstvý špenát), 1 cibuľu, 2 KL hladkej múky, 250 ml smotany na varenie, 2-3 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, soľ, štipku muškátového orecha a 1 vajce.

Postup: cibuľu opražíme na masti, pridáme špenátový pretlak (alebo čerstvý špenát, vtedy dám o 1/3 viac) a za stále miešania pomaly povaríme. Potom pripravíme s masla a múky zápražku, vlejeme ju do špenátu a povaríme. Na záver pridáme smotanu, osolíme, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak. Podávame s chlpatými knedľami, prípadne s varenými zemiakmi s pečeným bôčikom,  s  vareným vajíčkom, či volským okom. Že nie veľmi zdravé s bôčikom? Možno, ale ak si vybehne na bežkách, tak to nevadí.

Užitočná rada:  cesnak nevaríme,  prívarok by zhorkol.

Špenátové halušky so syrovo-šampiňónovou omáčkou.

Možno si poviete, že nemajú  na zemiakové halušky s bryndzou, a možno  názor zmeníte.

Potrebujeme: 100 g špenátu, 300 g hladkej múky, asi 200 ml mlieka, 1 cibuľa, 1 vajce, soľ, 100-150 g taveného  syra, šampiňóny, 100 g masla a olej na opraženie cibule.

Postup: špenátový pretlak rozmrazíme, zbavíme ho prebytočnej vody, pridáme múku, vajce, soľ a toľko mlieka, aby sme vypracovali pevné - haluškové cesto, z ktorého robíme halušky. Varíme vo vriacej vode asi 5-7 minút. Uvarené omastíme maslom. Medzitým si na oleji pražíme cibuľku, pridáme šampiňóny, podusíme a nakoniec pridáme tavený syr a podľa potreby zriedime mliekom.

A ste si niečo vybrali, želám dobrú chuť!

Blog_1.jpg

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Firmy nutne potrebujú ľudí, z Ukrajiny im ich vláda dovoliť nechce

Na jar minister práce Ján Richter hovoril o možnosti vpustiť na náš pracovný trh ľudí z tretích krajín v odvetviach, v ktorých to bude potrebné.

EKONOMIKA

Právnici, ktorí radili pri predaji Eurovey a príchode Číňanov

Právnické firmy pre SME a The Slovak Spectator ukázali top obchody, pri ktorých radili.

ŠPORT

Za Slovanom stále cítiť pachuť vytunelovaných harvardov

Medzi majiteľmi je dodnes firma zapletená do tunelovania harvardských fondov.


Už ste čítali?