Domáci chlieb

Autor: Anna Čunderlíková | 10.2.2013 o 13:48 | Karma článku: 10,01 | Prečítané:  2428x

Chlieb neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. I keď poznám pár ľudí, ktorí chlieb vyradili zo svojho jedálnička. Akceptujem to, a považujem za vec stravovacích návykov. Priznám sa, ja mám rada voňavý, čerstvo upečený chlebík.

Dnes dostaneme kúpiť rôzne druhy chleba, tak načo sa trápiť doma? Nie je to žiadne trápenie! Tiež je pravda, že  ho nepečiem často. Urobím tak z času- načas. Už aj preto, že mi pripomenie obdobie môjho detstva. Vtedy sa u nás piekol chlieb asi 2x do týždňa - v murovanej peci. Keďže bola pec vyhriata, piekli aj susedky. Milý rituál, na ktorý rada spomínam. Ja pečiem chlieb v  teplovzdušnej rúre, chutí  výborne. Mám tri osvedčené recepty, tento mi poslala priateľka Katka. Možno ho poznáte. Sľúbila som, že  ho vyskúšam. Tak je tu, a vydaril sa.

Domáci chlieb

Potrebujeme: 3 hrnčeky hladkej múky (250ml), 1,5 ČL sušené droždie, 2 ČL, soli, 1 ČL drvenej rasce,  2 PL slnečnicové semená a 1,5 hrnčeka vody.

Postup: múku preosejeme, pridáme sušené drozdie, soľ, drvenú rascu, dobre premiešame a postupne prilievame vodu. Prvý pohár som vyliala naraz, potom som prilievala opatrne, niečo -málo vody mi z polhrnka ešte ostalo. Cesto  som pripravila večer a nechala ho stáť - kysnúť  do rána, cca 10-12 hodín.

Ráno som do cesta pridala 2 PL slnečnicových semienok,  premiesila a nechala 15 minút podkysnúť. Potom som cesto rozváľala na hrúbku asi 3 cm, prikryla utierkou a nechala ďalších 15 minút kysnúť. Rozvaľkané cesto som preložila na tretiny, vložila do obdĺžnikovej nádoby, ktorú som vystlala utierkou, posypala múkou a zakryla ďalšou utierkou.  Takto cesto odpočívalo  30 minút.

Medzitým som teplovzdušnú rúru  vyhriala na 220°C. Asi 30 minút  som predhriala  misu, vložila doň pripravený bochník, ktorý som predtým potrela slanou vodou a vrch narezala nožom.

20 minút som chlieb piekla zakrytý, potom som ho odkryla, teplotu znížila na 175°C  a piekla ďalších 30 minút. Posledných 10 minút som rúru vypla- chlieb sa dopiekol. Potom som ho vybrala, opäť som ho potrela slanou vodou, zabalila do utierky a nechala asi 2 hodiny vychladnúť.

Chutí výborne!

Chlieb4.jpg

Bola to len malá chvíľka - pár minút a bochník bol pripravený odpočívať -

cca 10-12 hodín

Chlieb5.jpg

Ráno som pridala slnečnicové semienka a pripravila som ho na  ďalší  krátky - 15

minútový odpočinok

Chlieb6.jpg

 

Cesto som rozváľka na hrúbku cca 3cm a dopriala som mu ďalší 15

minutový odpočinok

Chlieb7.jpg

Začala som s  predposlednou úpravou, cesto som poskladala na tretiny

Chlieb8.jpg

Ešte 30 minútový odpočinok

 

Chlieb9.jpg

Chlebík  je pripravený na pečenie, použila som misu z jenského skla

Chlieb11.jpg

Výsledok určite  poteší!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?