Strojcom svojho zdravia alebo opatrne s „ečkami“

Autor: Anna Čunderlíková | 26.3.2013 o 10:50 | Karma článku: 6,73 | Prečítané:  722x

Pokojný a spokojný človek kráča životom oveľa ľahšie. Prvoradou podmienkou pre tento stav je dobré zdravie. A zdravie zase vo veľkej miere závisí od našej výživy. Nemali by sme jesť priveľa, ani primálo. Nemali by sme jesť  pritučné, ani prisladké jedlá. Čo by sme mali jesť?

Predovšetkým pestrú, plnohodnotnú a vyváženú stravu bohatú  na vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Ibaže, ako na to, keď sa neustále objavujú nové a nové potravinové škandály. Kontrolóri objavujú v jedlách, nápojoch nevhodné, dokonca jedovaté látky. Honba výrobcov a obchodníkov za ziskom je žiaľ často väčšia, ako zodpovednosť za kvalitu ponúkaných potravín, a to nehovorím o zodpovednosti za zdravie ľudí. Zrejme nemyslia na to, že keď nás „otrávia" nebudú mať pre koho vyrábať, ani komu predávať.

Tak je! Taký život žijeme! Málokto má možnosť pestovať pre vlastnú potrebu zeleninu bez dusičnanov,  chovať hydinu v prirodzených podmienkach, loviť ryby v zdravých vodách... Odkázaní sme na veľkovýrobcov. A práve preto musíme nakupovať, čo najúčelnejšie. „Obal predáva!"  Nuž, podľahli sme reklame. Chybu môžeme napraviť. Nekupujme, len  podľa obalu, zamerajme sa na obsah. Všímajme si dátum výroby, dátum spotreby, zloženie potravín a zastúpenie „éčiek."

Ja osobne, pokiaľ je to,  len trochu možné sa prihováram za doma pripravené jedlá, alebo aspoň ich podstatnej časti. Niekto možno povie, že nechcem dať zarobiť reštauráciám, alebo že čas sa dá aj inak využiť. Súhlasím, ale pravda je taká, že s veľkou pravdepodobnosťou viem, aké potraviny použijem. Moje recepty, ktorými sa zvykne prezentovať sú spravidla jednoduché, nenáročné na čas i na financie. Také - za babku. Nevylučujem, ani návštevu reštaurácie, nakoniec to sa ani nedá, najmä počas dovolenky a výletov. Vyberám si podľa možnosti také, ktoré „voňajú domácou kuchyňou."

Kedysi sa  zbierali „céčka," dnes chtiac-nechtiac zbierame „éčka." Iste nič nie je biele, ani čierne. Niektoré farbivá sú dokonca prírodné, napriek tomu by sme mali sledovať, čo kupujeme. Absolútne sa tomu  vyhnúť nedá, ale ani vzdať to nemusíme, najmä ak je to v prospech zdravia.

Mojim zámerom nebolo popisovať jednotlivé „éčka" a ich negatívny vplyv na zdravie. Ak niekto záujem má, informácie si môže „vygúgliť." Chcela som poukázať na to, aby sme si to všímali.  Nemyslím si, že teraz všetci dajú na moje slová a s lupou v ruke budú kontrolovať  „éčka." My ľudia sme už takí, poučíme sa až na vlastných chybách, ale čo ak  dá  i tento jednoduchý článok podnet na zmyslenie a na obozretnosť v stravovaní. Nakoniec aj múdrosť našich predkov hovorí, že najlepšia je „zlatá stredná cesta." Nuž, posúďte sami, čo je pre vás dobré.

ecka2.jpg

 

Fotografie, zdroj: D test komplexný servis pre spotrebiteľov

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?