reklama

Strojcom svojho zdravia alebo opatrne s „ečkami“

Pokojný a spokojný človek kráča životom oveľa ľahšie. Prvoradou podmienkou pre tento stav je dobré zdravie. A zdravie zase vo veľkej miere závisí od našej výživy. Nemali by sme jesť priveľa, ani primálo. Nemali by sme jesť  pritučné, ani prisladké jedlá. Čo by sme mali jesť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Predovšetkým pestrú, plnohodnotnú a vyváženú stravu bohatú na vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Ibaže, ako na to, keď sa neustále objavujú nové a nové potravinové škandály. Kontrolóri objavujú v jedlách, nápojoch nevhodné, dokonca jedovaté látky. Honba výrobcov a obchodníkov za ziskom je žiaľ často väčšia, ako zodpovednosť za kvalitu ponúkaných potravín, a to nehovorím o zodpovednosti za zdravie ľudí. Zrejme nemyslia na to, že keď nás „otrávia" nebudú mať pre koho vyrábať, ani komu predávať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak je! Taký život žijeme! Málokto má možnosť pestovať pre vlastnú potrebu zeleninu bez dusičnanov, chovať hydinu v prirodzených podmienkach, loviť ryby v zdravých vodách... Odkázaní sme na veľkovýrobcov. A práve preto musíme nakupovať, čo najúčelnejšie. „Obal predáva!" Nuž, podľahli sme reklame. Chybu môžeme napraviť. Nekupujme, len podľa obalu, zamerajme sa na obsah. Všímajme si dátum výroby, dátum spotreby, zloženie potravín a zastúpenie „éčiek."

Ja osobne, pokiaľ je to, len trochu možné sa prihováram za doma pripravené jedlá, alebo aspoň ich podstatnej časti. Niekto možno povie, že nechcem dať zarobiť reštauráciám, alebo že čas sa dá aj inak využiť. Súhlasím, ale pravda je taká, že s veľkou pravdepodobnosťou viem, aké potraviny použijem. Moje recepty, ktorými sa zvykne prezentovať sú spravidla jednoduché, nenáročné na čas i na financie. Také - za babku. Nevylučujem, ani návštevu reštaurácie, nakoniec to sa ani nedá, najmä počas dovolenky a výletov. Vyberám si podľa možnosti také, ktoré „voňajú domácou kuchyňou."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kedysi sa zbierali „céčka," dnes chtiac-nechtiac zbierame „éčka." Iste nič nie je biele, ani čierne. Niektoré farbivá sú dokonca prírodné, napriek tomu by sme mali sledovať, čo kupujeme. Absolútne sa tomu vyhnúť nedá, ale ani vzdať to nemusíme, najmä ak je to v prospech zdravia.

Mojim zámerom nebolo popisovať jednotlivé „éčka" a ich negatívny vplyv na zdravie. Ak niekto záujem má, informácie si môže „vygúgliť." Chcela som poukázať na to, aby sme si to všímali. Nemyslím si, že teraz všetci dajú na moje slová a s lupou v ruke budú kontrolovať „éčka." My ľudia sme už takí, poučíme sa až na vlastných chybách, ale čo ak dá i tento jednoduchý článok podnet na zmyslenie a na obozretnosť v stravovaní. Nakoniec aj múdrosť našich predkov hovorí, že najlepšia je „zlatá stredná cesta." Nuž, posúďte sami, čo je pre vás dobré.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Fotografie, zdroj: D test komplexný servis pre spotrebiteľov

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu