Stévia - prírodná cukornička

Autor: Anna Čunderlíková | 18.4.2013 o 17:23 | Karma článku: 11,14 | Prečítané:  1429x

Rada používam bylinky, hlásim sa k nim vždy, keď mám na to príležitosť, alebo si príležitosť  nájdem. O tom, čo dokáže stévia som už  písala 6.októbra minulého roku. Vtedy som sa s bylinkou, len zoznamovala a pýtala som si rady. Dostala som ich viac, v diskusii k článku , i priamo na moju e-mailovú adresu. Za  všetky som povďačná, dnes som sa posunula ďalej. Vypestovala som si vlastnú stéviu.

Nie som jediná, ale prečo sa nepochváliť, možno  niekomu  poradím, tak ako iní poradili mne. Stévia sladká,  nazývaná tiež stévia cukrová, sladká tráva, či medové lístky. Používa sa ako náhrada cukru. Na rozdiel od cukru je stévia takmer bez kalórii, vhodná najmä pre diabetikov, a  nielen pre nich.

Ako si dopestovať stéviu?

Mala som niekoľko možnosti, objednať si predpestované priesady - zakorenené výhonky, alebo si kúpiť semienka a  „vypiplať  ju sama." Rozhodla som sa pre druhú možnosť. Vo vrecku na sadenie bolo asi 9 drobnunkých semienok. Z obalu som sa dozvedela, že je to letnička s liečivými účinkami a vysokou sladkosťou, až 300x väčšou ako sacharín. Pri správnom  zimovaní ju možno udržať ako trvalku. Vhodná je k priamej konzumácii i k sušeniu. Vysievať na povrch II. - III. Mesiac, možno do záhrady.

To, ale nebolo na moju nedočkavú povahu. Keď už, tak už! Riskla som to a vysiala som semienka  ešte v októbri. Urobila som tak do kvetináča o priemere asi 14 cm, do ktoré som zastokla  4 drevené špajle a založila vrecko z celofánu. Kvetináč som položila na parapetnú dosku, opatrne polieva a sledovala. Začiatok apríla mi  stévia rastla do krásy, zo semienok mi vyrástlo 7 výhonkov. Veď posúďte sami!

Stevia_blog1.jpg

Urobila som aj prvý zber, uvidím, či sa stane v mojich podmienkach trvalkou alebo letničkou.  Ale to už predbieham čas...,mala by som počkať do leta a potom na prezimovanie.


Na vegetatívne množenie si na začiatku leta skúsim  narezať z materskej rastliny stonkové odrezky dlhé 30 až 50 mm s terminálnym púčikom a párom listov. Spodný koniec odrezkov sa odporúča ošetriť koreňovým stimulátorom rastu a šikmo ich zasadiť do priepustného substrátu v krytej množiarni. Zakorenenie trvá približne jeden až dva týždne.  Staršie trsy rastlín vraj môžeme množiť aj delením - každá časť musí mať dostatok korienkov.  Už teraz sa na to teším.

Čo vám poviem, radosť z vypestovanej bylinky je veľká. Hoci sa dá stévia kúpiť v obchodoch so zdravou výživou,  ideálne je mať ju doma - čerstvú. Čo ma ešte teší? Bylinka sa sama chráni proti škodcom - sladkým látkami.

Stevia40_30.jpg

Na osladenie litra čaju postačia 2-3 čerstvé  lístky. Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že Stévia podporuje:

-          činnosť pankreasu, vhodná je  najmä pre diabetikov

-          chráni pre vysokým krvným tlakom

-          pomáha pri  liečbe akné a ekzémov

-          znižuje chuť na alkohol a fajčenie

Bylinka pôsobí ako tonikum, zlepšuje  využitie energie a mentálnu bdelosť. A tiež, je dôležité že sa  ňou nedá predávkovať - zabráni v tom veľmi sladká chuť.

Stevia_blog.jpg

Možno sa stévia stane aj vašou  bylinkou, stojí to zato.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Béla Bugár

Maďarskú menšinu na Slovensku reprezentujú v podstate od roku 1989 tie isté tváre.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?