Kysnuté pagáče

Autor: Anna Čunderlíková | 12.4.2011 o 7:15 | (upravené 6.5.2011 o 7:16) Karma článku: 5,00 | Prečítané:  1234x

Jedno čínske príslovie hovorí: „Hladnému nedaj rybu, ale mu daj udicu a nauč ho loviť.“ Sú rôzne spôsoby, ako sa niečo naučiť. Najlepšie je poučiť sa zo skúsenosti iných, ja zásadne využívam, len recepty overené. Tento recept je odpozorovaný-odpočúvaný. Raz vo vlaku sa ženy medzi sebou rozprávali o pagáčoch. Jedna z nich veľmi chválila kysnuté pagáče. Túto informáciu som si uložiť do pamäti a pri najbližšej príležitosti som si recept zapísala a vyskúšala. Fakt platí, že veľa „ľudí veľa vie,“ dovtedy som robila iné pagáče, ale tieto sú naozaj vynikajúce.

Potrebujeme: 5 stredne veľkých zemiakov 2 hrnčeky hladnej múky 1 hrnček polohrubej múky 1 hrnček oleja 2 kávové lyžičky soli (podľa chuti a hrúbky soli) 42 g čerstvého droždia - 1 kocka Kvások: 1 dl vlažné mlieko 1 kávová lyžička cukru, droždie rozmiešame a zasype hladkou múkou, necháme vykysnúť, cca 15 -20 minút Postup: Uvarené zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme múku, olej, soľ a kvások. Vypracujeme polotuhé cesto (nesmie sa lepiť na ruky) a dáme vykysnúť. Doba kysnutia cca 1 hod. Cesto vyvaľkáme a prekladáme, ako cesto lístkové. Rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáče. Povrch potrieme vyšľahaným vajíčkom. Nakoniec môžeme posypať rascou, sezamovými zrniečkami, makom (podľa chuti.) Pečieme: vo vyhriatej rúre:Horúcim vzduchom: 160 stupňov, 25 minúť. Užitočná rada: pre lepšie prevzdušnenie múku preosejeme Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.


Už ste čítali?