Zemiakové pochúťky II.

Autor: Anna Čunderlíková | 9.5.2011 o 18:50 | Karma článku: 5,86 | Prečítané:  710x

Hovorí sa, že zemiakové polievky sú základom ľudovej stravy. Ja osobne si myslím, že majú miesto v každej kuchyni. Sú úsporné, zdravé, výživné, sýte a dajú sa výborne kombinovať s hubami, so zeleninou, so strukovinami i s mäsom. Pri ich príprave sa môžeme rozhodnúť pre polievky hustejšie, ktoré zahusťujeme zápražkou alebo redšie, ľahšie stráviteľnejšie  s väčším množstvom zeleniny. Biologickú hodnotu dodávajú polievkam okrem zemiakov a zeleniny aj zelené vňate, ako petržlenová vňať, zelerová vňať, pažítka, bazalka a kôpor. Ponúkam niekoľko overených v mojej kuchyni,  možno zabudnutých ale za to výborných polievok.

Kyslá zemiaková polievka (sedliacka)

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 100 g koreňovej zeleniny, 10 g sušených húb, 30 g dusených krúpov, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 1 kyslú smotanu, 40 g hladkej múky, 50 g tuku.

Postup: Sušené huby namočíme v mlieku, cca na 1/2 hodinu. Z tuku a hladkej múky urobíme zápražku, za stáleho miešania zalejeme 1 1/2 litrom studenej vody, pridáme huby a varíme. Keď sú huby mäkké, najskôr pridáme zeleninu, opäť povaríme a nakoniec pridáme zemiaky. Keď sú zelenina a zemiaky mäkké, pridáme zvlášť uvarené krúpy a kyslú smotanu, krátko necháme povariť a nakoniec polievku dochutíme cesnakom.

Pestrá zemiaková polievka

Potrebujeme: 400 g zemiakov, 800 ml zeleninového bujónu, 100 g póru, 100 g mrkvy, 200 g hrášku, muškátový orech, mletú rasca, 100 ml smotany na varenie.

Postup: zemiaky očistíme, umyjeme pokrájame na kocky. Zalejeme vriacom zeleninovým bujónom a uvaríme do mäkka. Časť uvarených zemiakov vyberieme a zvyšok rozmixujeme s bujónom.

Pór, mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké kolieska. Na rozpálenom oleji najskôr orestujeme mrkvu, prikryjeme a dusíme asi 10 minút. Ku koncu dusenia pridáme kolieska póru, hrášok a ešte krátko podusíme.

Do udusenej zeleniny pridáme druhú časť uvarených zemiakov, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, dosolíme, posypeme mletou rascou a niekoľko minút podusíme. Nakoniec prilejeme bujón rozmixovaný so zemiakmi, zjemníme smotanou a krátko povaríme. Pri servírovaní do každej porcie polievky môžeme, ale nemusíme pridať lyžicu kyslej smotany.

Zemiaková polievka s čerstvou kapustou

Potrebujeme: 1 a1/2 litra vody, 1/2 hlávky stredne veľkej kapusty, 500 g zemiakov, 80 g tuku, 30 g hladkej múky, soľ, rasca, 1 lyžica octu.

Postup: kapustu narežeme na jemné rezance a osolíme. Očistené zemiaky, nakrájame na menšie kocky. Kapustu a zemiaky vkladáme striedavo do hrnca, zalejeme vriacou osolenou vodou, dusíme, až sú zemiaky a kapusta mäkké. Z tuku a hladkej múky urobíme zápražku, za stáleho miešania ju pridávame do kapusty a zemiakov. Okoreníme, dosolíme a ochutíme octom.

Verím, že som Vám urobila chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.


Už ste čítali?