Potrebujeme:
1 hrnček (250 ml) polohrubej múky
1 hrnček hrubej múky
1 balíček kypriaci prášok do pečiva
1 hrnček kryštálové cukru
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček kyslého mlieka alebo kyslej smotany
1 vajce
1 kg ovocia (podľa sezóny a chuti)
Postup:
1)
Hrubú a polohrubú múku zmiešame, preosejeme spolu s kypriacim práškom, pridáme vajíčko, olej, kyslé mlieko alebo kyslú smotanu. Zmiešame a vypracujeme hladké riedke cesto.
2)
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo na fóliu. Ovocie umyjeme, ak treba odkôstkujeme prekrojíme na polovicu a poukladáme na cesto. Aby ovocie neprepadlo do cesta vopred ho obalím v hladkej múke. Ak je ovocie kyslejšie, ako napríklad ríbezle obalíme ho a posypeme práškovým cukrom.
3)
Povrch ovocia posypeme posýpkou a pečieme: teplovzdušný rúra: 160 stupňov Celzia, čas pečenia 25-30 minút
Na jeseň je tento koláč vynikajúci so slivkami. Vtedy nedávam na koláč drobenku, ale po upečení, ešte horúci koláč posypem pomletým makom, zmiešaným s práškovým cukrom.
A potom už len jeme, jeme, jeme ...
Chutí výborne!
Posýpka:
160 g hrubej múky alebo detskej krupice
120 g masla
120 g kryštálový cukor
Všetko spolu zmiešame, vypracujme sypkú hmotu.
Každá kuchárka preveruje na posýpku svoj recept, ten môj sa v našej rodine traduje. Namiesto múky dávame detskú krupicu, maslo dávame podľa toho na aký koláč ju použije. Na ovocné koláče môže byť menej masla, ovocie pustí šťavu. Napríklad na moravské buchty zase dávame viac masla. Maslo zásadne nerozpúšťam. Drobenku síce s rozpusteným maslom urobíte skôr, ale po upečení z koláča opadáva.
Želám dobrú chuť!