Jemné talianske rizoto s hubami

Autor: Anna Čunderlíková | 13.7.2011 o 14:02 | Karma článku: 10,74 | Prečítané:  8117x

Jednoznačne som zástancom slovenských jedál, preto často vyhľadám „zabudnuté recepty.“ Rada spomína a vraciam sa k receptom moje starej mamy a mamy. No, na tento recept talianskej kuchyne nedám dopustiť. Moje tradičné rizoto bývalo dosť suché. Jemné talianske rizoto so smotanou je skutočne veľmi jemné a výborne chutí. Ak ho raz ochutnáte určite ho budete variť častejšie, tak ako ja. Recept je totiž nenáročný na suroviny a tiež na prípravu. Cca za 30 minút máte 4 porcie chutného rizota.

Možno ani nie je teba zdôrazňovať, ale predsa dovoľte pár slov. Ryža je hodnotná potravina, ktorá má málo tuku a je dobre straviteľná. Bohatá je na vitamíny, osobitne zo skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, čo len potvrdzuje jej význam pre naše zdravie. Konzumácia ryže podporuje odvodňovanie organizumu, znižuje krvný tlak a tiež je vhodná, ako súčasť redukčnej diéty.

Jemné talianske rizoto s hubami

Potrebujeme:

400 g ryže, 1 väčšiu cibuľu, 200 g huby (podľa chuti: čerstvé alebo konzervované ako sú šampiňóny, hliva, prípadne za hrnček sušených húb), 200 g zeleniny (hrášok, mrkva, prípadne mix  mrazenej zeleniny), 2 strúčiky cesnaku, 180 ml smotany, 100 g masla, 2 PL oleja, 4 PL strúhaného syra a podľa chuti, buď bazalka, pažítka alebo petržlenová vňať.

Postup:

  1. Dobre prebratú a umytú ryžu nasypeme do hrnca, zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad hladinu ryže, pridáme 1 PL oleja, osolíme a pomaly dusíme asi  8 - 10 minút, kým sa voda nevyparí. Ryžu nemiešame, odstavíme a necháme ešte 20 -30 minúť zakrytú.

  2. Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme očistené huby, zeleninu a podusíme do mäkka. Na koniec pridáme cesnak. Ja  som použila konzervované šampiňony.

Ak sa rozhodneme pre sušené huby tieto vopred zalejeme vriacim bujónom a necháme napučať.

(V prípade, že niekto nemá rád huby môže namiesto húb použiť mäso).

  1. Na huby a zeleninovú zmes pridáme uvarenú ryžu,  maslo a zľahka pomiešame.

  2. Rizoto zalejeme smotanou a necháme všetky suroviny za občasného miešania spojiť.

  3. Dochutíme soľou, korením. Rizoto podávame posypané nastúhaným syrom, ozdobíme čerstvou bazalkou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Užitočné rady:

1. Ryžu najskôr preberiem a potom dobre premyjem v studenej vode, ja premývam 3x, ryža sa mi nikdy nelepí.

2. Každá gazdinka má iný a zrejme aj osvedčený spôsob na prípravu ryže. Ja dávam prednosť duseniu alebo ju pripravujem v mikrovlnke ( postupujem rovnko ako pri dusení, ibaže do mikrovlnky ju vkladám na 4 minúty- 90 stupňov a ďalších 8 minút na 60 stupňov Celzia)

3. Ak pripravujem ryžu, ako prílohu spravidla používam ryžu váženú, lepšie sa servíruje, než ryža zo sáčku.

3. Pri úprave, resp. pri určení množstva počítam s tým, že ryža zväčší svoj objem 2-3x

Ilustračné foto z mojej kuchyne:

1DSCN0746.jpg

2DSCN0747.jpg

3DSCN0749.jpg

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.


Už ste čítali?