Hrozienkový tvarožník

Autor: Anna Čunderlíková | 29.8.2011 o 7:30 | (upravené 30.8.2011 o 13:06) Karma článku: 5,00 | Prečítané:  810x

V čom je tvaroch výnimočný? Netreba znáď zdôrazňovať, že tvaroh je významným zdrojom bielkovín. Výživová hodnota tvarohu je v porovnaní s inými potravinami naozaj vysoká. Tvaroh má tiež nízku energetickú hodnotu a vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou. Okrem bielkovín tvaroh obsahuje vitamíny a minerálne látky. Za pozozornsoť stojí vitamín B6 a B12, vitamíny A, C, D, E a K, z minerálnych látok je najmä draslík, vapnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén. Čo tak pripraviť si hrozienkový tvarožník? Je to výborný osviežujúci koláč ku káve, prípadne k čaju.

Tvaroh sa doporučuje deťom, športovcom, ale i ženám po štyriadsiatke, kedy sa zvyšuje vznik osteoporózy. Nie každý má rad tvaroch, hoci by ho potreboval. Receptov je však veľa, niekoho možno „namotáme" na nátierky, na ovocné krémy, iného možno na chutný koláč. Tiež sa hovorí, že veľkou výhodou tvarohu je, že ho môžeme tepelne upravovať, pričom nestráca na svojej hodnote.

Čo potrebujeme?

Cesto:

200 g hladkej múky, 60 g práškového cukru, 100 g masla, 2 žĺtky /množstvo cesta zaví od veľkosti zapekacej formy, tá moja má priemer 27 cm/

Plnka:

100 g hrozienok, 3 PL rumu, 150 g masla, 100 g kryštálového cukru, 2 balíčky vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1 PL citrónovej kôry, šťava z 1/2 citróna, 600 g polotučný tvaroh, 2 PL detskej krupice, 2 PL škrobovej múčky, 4 bielka, práškový cukor na posypanie.

Postup:

Múku, práškový cukor, mäkké maslo a žĺtky spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme asi 1/2 hodinu odpočívať v chlade. Kým cesto odpočíva pripravíme si plnku.

Hrozienka prepláchneme vriacou vodou a zalejeme rumom. Mäkké maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme citrónovú kôru, tvaroh, detskú krupicu, škrobovú múčku, namočené hrozienka aj s rumom a všetko spolu zmiešame. Nakoniec, pred natrením korpusu zľahka vmiešame do plnky sneh z bielkov.

 

 

3_plnka_sneh.jpg

Odležané cesto rozváľkame na tenkú placku alebo rovnomerne rotlačíme na dno okrúhlej zapekacej formy, ktorú si vyložíme papierom na pečenie. Dáme piecť pri 200 stupňoch Celzia asi 10 - 15 minút.

1_korpus.jpg

 

4_korpus_plnka.jpg

Na predpečený korpus rozotrieme pripravenú plnku, teplotu rúry znížime na 150 stupňov Celzia a pečieme ešte asi 50 minút.

 

6_hotovo.jpg

 

Vychladnutý tvarožník nakrájame, pocukrujeme a potom si  ho už len vychutnávame.

Dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Sudca Hrubala: Neviem, či bol Procházka politická objednávka. Vyzerá to tak

Združenie Za otvorenú justíciu sa zrejme zmení na think-tank.

DOMOV

Kaliňák nechal schátrať ubytovňu pre policajtov. Teraz sa jej chce zbaviť

Ministerstvo zaplatilo 175-tisíc za projekt, ktorý skončil v koši.

KULTÚRA

Nie je to dosť dobré. Slovenským filmárom chýba niekto, kto by im to povedal

Režisér György Kristóf oslávil úspech v Cannes v policajnej cele.


Už ste čítali?