reklama

Liptovská špecialita alebo dva v jednom

Tento zaujímavý recept mi dala kolegyňa Tatiana z Liptovského Mikuláša. Je to výborné krajové jedlo a navyše, v jednom hrnci uvaríme polievku i hlavné jedlo. Jedla z kyslej kapusty sa výborne hodia do tohto ročného obdobia, kedy počasie začína byť premenlivé a organizmus oslabený. Kyslá kapusta je najlepšia a najzdravšia v surovom stave, súhlasím. Ale ani na takú kyslú polievku s rezancami, či na mäso a klobásu s bábkou nedám dopustiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ako na to?

Potrebujeme: vodu z kyslej kapusty podľa potreby a chuti rozriedenú s vodou, 1 kg kyslej kapusty, 1 kg bravčovej krkovičky, 2 údené klobásy, 5 zrniečok čierne korenie, 2 bobkové listy, 2 KL červenej mletej papriky, 1 väčšia cibuľu a za hrsť sušených húb.

Bábka: zemiaky, koľko stravníkov toľko stredne veľkých zemiakov, polohrubá múka, prášok do pečiva, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, 1 vajce, soľ, mleté černe korenie.

Rezance: polohrubá múka 2 zemiaky, voda a soľ.

Do hrnca dáme variť kapustovú vodu s mäsom. Keď zovrie, znížime teplotu, pridáme 1 cibuľu, korenie, soľ, bobkový list a sušené huby, ktoré sme predtým aspoň 1/2 hodinu namočili v mlieku. Necháme pomaly variť. Asi po 1/2 hodine pridáme kapustu a klobásu. 1/2 hodinu pred dovarením mäsa vložíme do polievky bábky, ktoré počas varenia vystúpia na povrch, varíme ich 20 minút. Mäso, klobásu, kapustu (ktorú použijem, ako prílohu) a bábky vyberieme na osobitnú misu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bábky: zemiaky očistíme, postrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme olej, 1 KL prášok do pečiva, cesnak, soľ, trochu mletého korenia, 1 vajce. Zmiešame a pridáme toľko polohrubej múky, aby sa dali vytvarovať valčeky (knedle), ktoré uvaríme pre každého stravníka osobitne.

Rezance: na podložku nasypeme múku, do ktorej postrúhame na jemnom strúhadle uvarené zemiaky, pridáme soľ, vymiesime tuhšie cesto, ktoré valčekom vyváľame. Pokrájame na široké rezance, dáme variť do posolenej vody. Zlejeme ich a prelejeme studenou vodou.

Polievku podávame s rezancami a bábky s klobásou, s mäsom a s kapustou.

Výborné a sýte jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Obrázok blogu

Stačí jeden väčší hrniec, do ktoré som dala kapustovú vodu, mäso, klobásu...

Obrázok blogu

Zemiaky na bábky nastúhame na hrubšom strúhadle

Obrázok blogu

Medzičasom si pripravíme rezance

Obrázok blogu

Bábky sú hotové...

Obrázok blogu

Polievku servírujeme s rezancami

Obrázok blogu

Hlavné jedlo: bábka, mäso, klobása a kapusta. Naozaj dva v jednom, polievka

a hlavné jedlo. Nech chutí!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu