reklama

Škvarkovníky

Nechcem byť zlým propagátorom stravovania, ale také dobré domáce škvarky...Nedali by ste si povedať? Možno je to tak trochu aj naša „slovenská klasika.“ Domácich zabíjačiek je už dnes pomenej, ale dobré škvarky si môžeme urobiť aj bez zabíjačky. Chýba k nim tá práva zabíjačková atmosféra? Chýba! Ibaže i tak chutia lepšie, ako tie z obchodu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ja som si zvykla masť vyškvárať v hrnci, podobne, ako kedysi na zabíjačke, ibaže v malom množstve. Pri vytápaní som si čosi odstála a od miešania ma bolelo celé rameno. Ako to robím dnes?

Domáce škvarky.

Najčastejšie ich robím zo 4 kg surovín. Mastné odrezky skombinujem s čerstvou slaninu a nakrájam na kocky. Čím viac sú odrezky prerastené mäsom, tým lepšie a chutnejšie budú škvarky. Nakrájané suroviny dám do rajnice, podlejeme 2,5 dl vody, zakryjem a vložím do rúry. Masť nechám vytápať pri teplote 220º C asi 1/2 hodiny. Počas tejto doby mastné odrezky a čerstvú slaninu nemiešam. Po 1/2 hodine premiešam a nechám topiť ešte ďalšiu 3/4 hodiny. Podľa potreby premiešam ešte 1x, prípadne 2x. Keď sú škvarky pekne upečené dám rajnicu na sporák, postupne prilejem asi 1 dl vlažného mlieka. Všetko nechám asi 5 minút prevariť, tak aby sa mlieko odparilo, až kým nie je masť pekne čistá. Aj škvarky dostanú peknú farbu. Masť nalejem do pohárov, škvarky scedím a nechám dobre odkvapkať. Nakoniec ich osolím, prípadne okorením.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Určite neodolám a dám si chlebík natretý s masťou, posypaný cibuľkou, pažítkou alebo žeruchou.

Využitie škvariek v našej kuchyni má hneď niekoľko možnosti. To sú moje osvedčené recepty:

  • škvarková pomazánka s lečom alebo s kyslou rybou (zavináčom)

  • škvarkové pagáčiky

  • škvarkovníky

  • halušky s kapustou a so škvarkami

Dnes to budú škvarkovníky. Ako na to?

Škvarkovníky

Potrebujeme: 350 g polohrubej múky,20 g droždia, 1dl mlieka, 1 žĺtok, 150 g zemiaky, 100-200 g škvarky podľa toho ako sú mastné, soľ, mleté čierne korenie, 150 g oleja.

Postup: Do preosiatej múky pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, pridáme žĺtok, v šupke uvarené a nastúhané zemiaky, posekané škvarky, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré z obidvoch strán vypražíme na rozpálenom oleji. Prebytočnú masť necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávam vychladnuté s čajom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Z múky, uvarených nastrúhaných zemiakov, z kvasku, vajička a mlieka

vypracujeme polotuhé cesto. Pridáme škvarky, soľ a mleté čierne korenie,

zapracujeme do cesta a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Obrázok blogu

Množstvo škvariek si určíme podľa toho, ako sú škavrky mastné. Čím sú

mastnejšie, tým ich dáme menej.

Obrázok blogu

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré

necháme ešte podkysnúť. Vyprážame na oleji.

Obrázok blogu

Škvarovníky podávame vychladnuté s teplým čajom.

A čo povedať na záver?

Dobrú chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu