Detvianska kapustnica

Autor: Anna Čunderlíková | 30.12.2011 o 15:05 | Karma článku: 6,37 | Prečítané:  1986x

Kapustnica je tradičná slovenská polievka z kyslej kapusty, mäsa a sušených húb. Najčastejšie sa varí na konci roka a pravdaže, čo región, čo rodina, to iná tradícia. U nás sa na štedrý večer už tradične podáva polievka z kapra, ale kapustnica nesmie chýbať na Silvestra. Kaprovú polievku sme prevzali z rodiny manžela a kapustnicu z tej mojej. U nás doma, teda v mojej pôvodnej rodine sa varila kapustnica na Vianoce hneď dvojaká, pôstna a kapustnica s mäsom. Ja som zostala verná tej z mäsom.

Detvianska kapustnica

Potrebujeme: 1 ks údené koleno, 1 kg až 1,5 g bravčového mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 väčší pár údenej klobásy,30- 40 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleteté čierne korenie, červenú mletú papriku, 5 strednej veľkých hlávok cibuli, 3 veľké zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu a 3 stručiky cesnaku.

Postup:

1.

Sušené huby namočí v troche mlieka a nechám napučiť.

2.

Údené koleno dám variť, keď je mäkké vyberiem ho a do vývaru z údeného mäsa

pridám kapustu, huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť.

3.

Medzitým si osmažím na masti cibuľku, pridám červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusím vo vlastnej šťave.

4.

Mäso z kolena nakrájam na kocky a klobásu na pol-kolieska.

5.

Nakoniec pridám do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu prevrieť.

6.

Kapustnicu rozdelím na dve polovice, jednu zahustím nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti. Obidve kapustince nechám ešte krátko prejsť varom.

Hovorí sa, „že každý vták si chváli svoje perie," a po jeho vzore sa chcem pochváliť aj ja so svojou kapustnicou. Môžem povedať, že vždy mala úspech. Na konci roka sme si zvykli priniesť do práce každý z tej svojej a tá moja celkom iste chutila všetkým. Budúci rok mi vždy prízvukovali: "nezabudni priniesť kapustnicu." Rada som to urobila, tak ako som sa rada podelila o tento recept.

 

11_Kapustnica.jpg

Do vývaru z údeného kolena som pridala huby, sušené slivky a kolobásu a

všetko som nechala spolu povariť.

22_Kapustnica_dusene.jpg

Medzitým som udusila bravčové mäso vo vlastnej šťave.

33_Kapustnica_udene.jpg

Nakrájala som údené mäso.

44_Kapustnca_klobasa.jpg

Pridala klobásu... všetko som nechala spolu povariť.

Kapustnicu som rozdelila na dve polovice, prvú som zahustila nastrúhaným

zemiakom a druhá je so smotanou.

Zaver_kapustnica.jpg

Kapustica je vraj tým lepšia, čím sa častejšie ohrieva. Tá naša je už pripravená...

 

Želám všetkým čitateľom veselého Silvestra

a šťastný nový rok!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Sudca Hrubala: Neviem, či bol Procházka politická objednávka. Vyzerá to tak

Združenie Za otvorenú justíciu sa zrejme zmení na think-tank.

DOMOV

Kaliňák nechal schátrať ubytovňu pre policajtov. Teraz sa jej chce zbaviť

Ministerstvo zaplatilo 175-tisíc za projekt, ktorý skončil v koši.

KOMENTÁRE

Kto robí Slovensku v Amerike reklamu? Aj statočný pes a splašený medveď

Krajinu často zviditeľnia iba virály.


Už ste čítali?