Tvarohová pomazánka so žeruchou.

Autor: Anna Čunderlíková | 22.2.2012 o 11:29 | Karma článku: 6,01 | Prečítané:  1046x

Možno opäť pre niekoho nepoviem nič nové, nič prevratné, iba jednoducho v tomto zimnom období pripomeniem, že je čas zasiať si žeruchu. Mne už vyrástla! Okrem toho, že výborne ochutí rôzne pomazánky je aj úžasnym zdrojom vitamínov. Čo tak vypestovať si ju na ráme kuchynského okna a pochutiť si na dobrej pomazánke?

Žerucha je vhodná pre každého. Ja ju oceňujem preto, že podporuje oslabeným imunitným systémom. Obsahuje veľa cenných látok a tiež aj prepotrebnú dávku železa, vápnika a vitamíny C, vitamínu B 3 a tieť vitamínu K.

Žeruche sa pripisjú aj liečivé účinky. Spoľahlivým liekom je pri kašli, napomáha vykašlávaniu a oceníme ju aj pri tráviach ťažkostiach, či pri zápale močového mechúra.

Žeruchu mám rada aj preto, že je nenáročná na pestovanie. Potrebuje predovšetkým dostatočný prísun vody a za týždeň vyrastie do krásy... Pre získanie vňate zvyknem použiť nepremokavú tácku, ktorú vysteliem vatou. Nakoniec rovnomerne rozložím namočené semienka. Už keď začnú semienka praskať zacítime typickú korenistu voňu. Nám tá vôňa nevadí, no niekto žeruchu pestuje radše v dobre vetrateľnej miestnosti. Štipľavá a korenistá žerucha výborne ochutí takmer všetkých pomazánkach, v šalátoch, prípadne v omáčkach. Konzumujeme ju výlučne v surovom stave.

Receptov je skutočne veľa. Každého osloví niečo iné. U nás doma dávame prednosť tvarohovej pomázanke, ale výborná je aj vajíčková, či bryndzová pomazánka so žeruchou. Nedáme dopustiť ani špagety so žeruchou, s paradajkami a so syrom.

Tvarohová pomazánka so žeruchou.

Potrebujeme: 150 g hrudkovité tvarohu, 1 natvrdo uvarené vajce, 2 PL masla, 2 PL tatarskej omáčky, 1 ČL horčice, 1 PL posekanej žeruchy, štipku bieleho korenia, soľ.


Postup: tvaroh vymiešame s maslom a s uvareným vaječným žĺtkom. Pridáme nadrobno nakrájaný vaječný bielok, horčicu, žeruchu, podľa chuti pridáme biele korenie a soľ. Všetko spolu dobre premiešame. Pomazánku natrime na pečivo a ešte zľahka posypeme posekanou žeruchou.


Špagety so žeruchou, paradajkami a so syrom.

Potrebujeme: 1 balíček špagiet, 2-4 štrúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 4 veľké paradajky, prípadne konzervované paradajky, 100 g syr na strúhanie, soľ a mleté čierne korenie.

Postup: špagety uvaríme spolu so štipkou soli, do ktorej sme pridali 1 PL oleja. Necháme odtiecť. Medzitým si necháme ohriať olej, pridáme prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a varíme na miernom ohni približne 4 minúty. Pridáme paradajky a opäť varíme na miernom ohni, kým nezačnú paradajky púšťať štavu. Špagety zmiešame s trochou vody, ktorej sa špagety varili a s pripravenou zmesou. Servírujeme na teplých tanieroch, posypeme syrom a posekanou žeruchou.


Dostali chuť aj vy? Tak neváhajte, zasejte a vyskúšajte!


Zerucha_sadzba.jpg

Tak to bolo vysadené z 1/2 sáčka semien.

Pomazanka_zerucha.jpg

Odolať? No, radšej nie!

Želám dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Sudca Hrubala: Neviem, či bol Procházka politická objednávka. Vyzerá to tak

Združenie Za otvorenú justíciu sa zrejme zmení na think-tank.

DOMOV

Kaliňák nechal schátrať ubytovňu pre policajtov. Teraz sa jej chce zbaviť

Ministerstvo zaplatilo 175-tisíc za projekt, ktorý skončil v koši.

KULTÚRA

Nie je to dosť dobré. Slovenským filmárom chýba niekto, kto by im to povedal

Režisér György Kristóf oslávil úspech v Cannes v policajnej cele.


Už ste čítali?