Pečené zemiaky s mrkvou a s tymiánom

Autor: Anna Čunderlíková | 15.3.2012 o 7:42 | (upravené 15.3.2012 o 10:38) Karma článku: 7,89 | Prečítané:  2904x

Zemiakom zvykneme hovoriť aj „slovenský chlieb.“ V mojej kuchyni majú zemiaky svoje dôležité miesto. Možno si spomeniete aj na moje články Zemiakové  pochúťky I až VI. Áno, je to tak, zemiaky sú nevyhnutnou súčasťou všetkých slovenských pochúťok, ako sú halušky, pirohy, haruľa, knedľa, zemiakové šaláty, pečené zemiaky... V ostatnom čase sa postavenie zemiakov mení. Kým sme si ich v minulosti dokázali dopestovať, dnes zemiaky dovážame. No i tak vieme a dokážeme z nich vyčarovať dobré jedlá. Čo tak dať si zemiaky s mrkvou a s tymiánom?

Pečené zemiaky s mrkvou a s tymiánom

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, 400 g mrkvy, 1/2 dl oleja, 1 citrón, 2 PL vegety a 2 PL tymiánu.

Postup: zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Posypeme vegetou, soľou, tymiánom, polejeme olejom a šťavou z jedného citróna. Dobre premiešame a necháme postáť 1-2 hodiny. Potom ich preložíme do horúceho, vopred vyhriateho plechu a pečieme v  teplovzdušnej rúre pri teplote 180 °C, asi 40-45 minút. Zemiaky sú vhodné, ako príloha k mäsu na šťave, ale chutné sú aj samé o sebe. Výborne chutia i s kapustovým šalátom, prípadne aj s kyslou smotanou. Nič „nové na svete" a predsa tak chutné!

Užitočná rada: do vyhriatej rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť zemiaky. Ak dáme zemiaky na teplý plech spodné zemiaky sa neprilepia.

Poznámka: ja používam teplovzdušnú rúru, rozdiel v teplote medzi klasickou elektrickou rúrou a teplovzdušnou je asi 10-20 C v prospech teplovzdušnej, pri pečení v klasickej (základne) elektrickej rúre pridáme tých 10 -15 °C

 

Zemiaky1.JPG

Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.


Už ste čítali?