reklama

Jemný jablčník

Ak máte v tomto ročnom období  možnosť poprechádzať sa popri záhradách, či sadoch určite aj vášmu oko ulahodí pohľad na bohatú úrodu jabĺk. Ideálne je, keď nás poteší vlastná záhrada, vlastná úroda. Stromy sú jabĺčkami priam obsypané, konáre sú obťažkané krásnymi zelenými, červeným, či žltými plodmi. Nájdu sa ľudia, ktorí nebudú so mnou súhlasiť, lebo jablko považujú za najobyčajnejšie ovocie, ktoré si nezaslúži ich pozornosť. Lekári sú však iného názoru a odporúčajú: „Aspoň jedno jablko denne!"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Jablko je vo výžive nesmierne dôležité, jeho denná konzumácia nám pomôže výrazne podporiť zdravie lebo má regeneračné a detoxikačné účinky. V jablku je vraj 80% vody, 10% karbohydrátov a 4 % vitamínov. Sú to práve vitamín A, B6 a C, ktoré posilňujú náš imunitný systém. Konzumovať ich môžeme na rôzny spôsob, najlepšie sú v surovom stave. Jablko môžeme pokojne nazvať aj pokrmom duše. Čo tak s chuťou zahryznúť sa do sladkého, voňavého, šťavnatého jabĺčka? Nastrúhané jablko s medom nám môže poslúžiť, ako prírodná pleťová maska. Z času - na čas, si tiež si môžeme dopriať sladkosť a pochutiť si dobrom jablkovom koláči.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jemný jablčník

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 200 g masla (do cesta), 100 g masla (na potretie cesta), 60 g práškového cukru, trochu soli, 3 žĺtky, 3-4 PL kyslej smotany, na koniec noža sódu bikarbóny. Do plnky potrebujme asi 8 stredne veľkých jabĺk, 3 PL mletých vlašských orechov, prípadne môžem orechy nahradiť strúhankou, škoricový cukor a hrozienka.

Postup: múku preosejeme, prevzdušníme, pridáme cukor, žĺtky, maslo, smotanu, sódu bikarbónu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a znovu zložíme, necháme odpočívať 15 minút a ešte 2x zopakujeme. Cesto rozdelíme na dve polovice, prvú polovicu cesta rozvaľkáme uložíme na plech vyložený fóliou na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a rozložíme nastrúhané, prípadne nadrobno nakrájané jablka (aj so šupkou) a hrozienka. Jablka posypeme orechmi, škoricovým cukrom, opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktoré tiež potrieme rozpusteným maslom, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 165°C, 25-30 minút. Ešte teplý jablčník posypeme práškovým cukrom. Vychladnutý koláč krájame na štvorčeky, prípadne obdĺžniky. Chutí výborne, možno zachutí aj vám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Recept mám od spolužiačky a priateľky Darinky. Ako mladé gazdinky sme začínali vo svojej kuchyni výmenou receptov. Darinkine recepty opatrujem dodnes. Jemný jablčník má u nás svoje miesto po celý rok. Darinka, žiaľ už nie je medzi nami, a tak si na ňu vždy zaspomínam pri varení a pečení podľa jej receptov.

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu