Zapečená ryba so syrovou omáčkou.

Autor: Anna Čunderlíková | 24.9.2012 o 12:10 | Karma článku: 7,97 | Prečítané:  3776x

Keď som zvažovala, čo navariť napadlo má príslovie: „Kto je ryby v každom čase, ten je zdravý a štíhly v páse." Lekári odporúčajú ryby konzumovať aspoň raz týždenne. Rybacie mäso je zdravé, obsahuje malý podiel tukov, dôležité je pre činnosť mozgu, zraku, ale aj pre potrebu ďalších fyziologických funkcii. V našej kuchyni majú ryby svoje miesto, nemusím na ryby nikoho „prehovárať" i keď sa v zásade riadime heslom „všetko s mierou."  Tento raz sme si zvolili zapečené ryby so syrovou omáčkou.

Zapečená ryby so syrovou omáčkou

Potrebujeme: 4- 8  kúskov ryby podľa veľkosti a podľa chuti ( ja som zvolila makrelu, ktorú som nakrájala na porcie), 250 g šampiňónov, 50 g tvrdého syra na strúhanie, 1 citrón, 1 väčšiu cibuľu, mleté čierne korenie, soľ a olej.

Bešamel: 1 PL masla, 1 PL hladkej múky, 400 ml mlieka a soľ.

Syrová omáčka: 1 smotanový syr Bambíno, 2 PL masla, 500 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, soľ a bylinky.

Postup: cibuľku očistíme nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme očistené, umyté, na plátky nakrájané šampiňóny a spolu podusíme.

Pekáč alebo zapekaciu misu si vyložíme fóliou na pečenie, na kôpky  rozložíme udusené šampiňóny (podľa toho koľko máme kúskov rýb). Rybu zľahka osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozložíme na šampiňóny. Medzitým si urobíme bešamel, mlieko  prilievame postupne a varíme  asi 10-15 minút. Na každú kôpku ryby položíme bešamel a dáme zapiecť  do vyhriatej rúry na 180°C, pečieme asi 15 -20 minút. Pred dopečením posype každú kôpku nastrúhaným syrom a necháme zapiecť.

Syrová omáčku si pripravíme tak, že v malom množstve mlieka rozmiešame múku, do ostatného mlieka pridáme maslo a do vriaceho postupne prilievame mlieko s múkou. Keď omáčka začne hustnúť  pridáme syr Bambíno a necháme ho roztopiť. Ak je omáčka hustá prileje mlieko. Osolíme a ochutíme bylinkami.

Zapečenú rybu so syrovou omáčkou som podávala s cestovinou (jemné domáce halušky). Aj keby sa to zdalo, ako  zvláštna kombinácia,  chutilo to výborne. Ak  tento recept  mte, možno ho len oprášite, ak ho nemáte možno i ho oblúbite.

Nech vám chutí!

 

Poznámka:

Inokedy, takto zapečenú rybu podávam bez syrovej omáčky, len so zemiakmi a s tatárskou omáčkou, ryba je výborná i s dusenou  zeleninou, bez zemiakov. Záleží na chuti.

 

Ryba_zapecena_plech.jpg

 

Ryba_end.jpg

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.


Už ste čítali?