Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť...

Autor: Anna Čunderlíková | 9.7.2013 o 7:37 | (upravené 10.7.2013 o 9:08) Karma článku: 8,50 | Prečítané:  1308x

„Na čo čakáš, bež a splň si svoj sen...," tieto slová ma zamestnávali stále viac a viac. Prečo nie? Sen nemusí zostať, len snom. Sny si treba plniť. Vždy som bola akčná, tak som na tom nechcela nič meniť. Zmenila sa len moja rola - odišla som z aktívneho pracovného života, energia a entuziazmus mi zostali. Tak sa zrodil prvý krok - začala som pracovať na zbierke receptov.

Vážim si všetko, čo je typicky naše - slovenské, vrátane dobrého jedla. Zozbierala som recepty: tradičné, nenáročné, často možno zabudnuté, ktoré varili naše staré mamy a mamy. Práve staré mamy a mamy nám bývajú vzorom, pre mňa  bol takým vzorom môj  dedko. Príliš rýchlo ovdovel, varil lebo musel a neskôr preto lebo chcel. To on ma naučil láske k vareniu, od neho mám vynikajúce recepty.

Zozbierané recepty vás vrátia do kuchyne slovenského vidieka, najmä do kraja pod Poľanou. Každý recept bol overený v mojej kuchyni a v kuchyni mojich kolegýň, priateliek... Je celkom možné, že  pri recepte nájdu​ svoje meno, či milú príhodu - úsmevný príbeh,  ktorý sa viaže k ​tej- ktorej udalosti nášho spoločného pracovného, či súkromného života.

Recepty sú obohatené o užitočné nápady, rady, triky a finty, ktoré overili gazdinky niekoľkých generácií. Veď nakoniec, dobrá rada  môže mať cenu zlata. Nájdete tu aj výborného pomocníka, ako si suroviny na varenie a pečenie odmerať pomocou PL (polievková lyžica), KL (kávová lyžička), ČL (čajová lyžička) alebo pomocou dvojdecového pohára.

Keď som mala receptár pripravený, chýbala len odvaha - neskrývať sa. Stalo sa, podporovali a pomáhali mi moje priateľky. Adrianka navrhla obal knihy, Katka robila korektúru textu a ilustráciami predelila jednotlivé kapitoly. Hovorí sa, že sú aj „vykrádači snov," možno mám šťastie, ja som zatiaľ takých nestretla. Aby sa môj sen splnil a nebol samoúčelný  bolo by úžasné, keby  kniha - zbierka receptov - gazdinky  zaujala.

Príprava vyžadovala čas, sústredenie, trpezlivosť, lásku k vareniu, pečeniu i k písaniu.  Poteší ma, ak vás  moja kniha zaujme.

Nemajte mi to za zlé... Viem receptov a relácii na varenie je veľa, ale každá je svojim spôsobom iná. Vari sa nehovorí, že "ak dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté...,"  tak som to skúsila a propagujem trádičné jedlá.

obal_25.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

SVET

Minúta po minúte: Choďte a voľte, vyzval nemecký prezident

Schulz už odovzdal hlas, Merkelová pôjde k urnám poobede.


Už ste čítali?