Pečivo ako ruža - darujem vám ružu

Autor: Anna Čunderlíková | 2.8.2019 o 11:25 | Karma článku: 1,75 | Prečítané:  556x

Ruža je rozhodne jeden z najpopulárnejších kvetov. Považuje sa za nadčasový symbol lásky, krásy a rovnováhy. Čo tak potešiť sa  ružou z našej záhrady a vyčarovať si  výborné pečivo?

Nie som autorom, iba napodobňujem, ale konečný výsledok je výborný. Nakoniec všetky recepty sú viac-menej modifikované. Nesú v sebe pečať kuchára, kulinára...  Nechala som sa inšpirovať pečivom, ktoré údajne pochádza z Bulharska.

Čo budeme potrebovať?

Cesto: ½ kg hladkej múky, ½ kocky droždia, 1 ČL medu, prípadne cukru, 250 ml teplého mlieka, 2 PL oleja,  dve vajcia,  ½ ČL citrónová šťava, 1 ČL soli, 100 g roztopeného masla. Na natieranie: 1 žĺtok, 2 PL mlieka, štipku soli.

Postup: pripravím si kvások (droždie, mlieko, med) a nechám 15 min. kysnúť. V osobitnej mise zmiešam preosiatu múku a soľ, pridám 2 rozšľahané vajcia, podľa potreby, cca 150 ml teplého mlieka, olej, citrón a kvások. Cesto vypracujeme, tak aby sa nelepilo na misu, ani na  ruky. Necháme cca 1 hodinu vykysnúť, resp. kým nezväčší dvojnásobný objem (lete kysne rýchlejšie).

Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 8 časti, z každej časti vyvaľkáme ploché obdĺžnikové cesto, hrubé cca 3-4 cm. Natrieme roztopeným maslom a priložíme dva a dva kusy cesta na seba (maslovými stranami nahor) a zrolujeme do valčeka. Vzniknú nám 4 rovnaké valčeky.

Všetky valčeky narežeme rovnakým spôsobom. Najprv z nich  odrežeme obidva konce 1 ½ - 2 cm. Odložíme bokom a zvyšok valcov pokrájame každý do štyroch  trojuholníkových tvarov. Jednotlivé časti uložíme do tortovej formy (viď obrázok).

Poukladané kusy cesta sa budú jemne dotýkať. Pečivo prikryjeme a necháme 20 – 30  min. kysnúť. Rúru si  predhrejeme na 175 °C, vrch pečiva natrieme (vyšľahaný žĺtok, mlieko a štipka soli). Môžeme a nemusíme posypať semienkami (ľanové, sezamové, prípadne inými), ja som neposypala. Pečieme 20-30 minút, kontrolujeme cez okienko, rúru neotvárame. Keď začne pečivo tmavnúť znížime teplotu cca o 20 °C. Pečieme do zlatista (ja mám teplovzdušnú rúru). Upečené pečivo opäť natrieme roztopeným maslom .Prikryjeme a necháme vychladnúť.

                                Výborné pečivo, ako páper. Želám dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Čo sú penťácke zmenky, o ktorých hovorí Kočner na nahrávke

Kočner má vo firme Penta Funding uložených najmenej 10,7 milióna eur.

Dobré ráno

Dobré ráno: Trnku mohol Čižnár stíhať už dávno, teraz je neskoro

V nahrávke padli aj vyhrážky smrťou.


Už ste čítali?