Vynikajúca kôprová omáčka s vareným hovädzím mäsom

Autor: Anna Čunderlíková | 5.8.2019 o 7:01 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  981x

Kôpor je účinná bylinka i korenie. Buď si na ňom pochutíme  alebo ho odmietneme. Ja patrím do prvej skupiny. Milujem kôpor, milujem jeho chuť, vôňu a oceňujem jeho vplyv na zdravie.

Poctivú kôprovú omáčku s vareným hovädzím mäsom a domácou knedľou u nás,  vždy v lete, pripravovala teta Anička. Ak nemala poruke mäso, nahradila ho vajíčkom s varenými zemiakmi. Veď, nakoniec, išlo najmä o jej výbornú „kôpkovku“. Milé spomienky a výborné jedlo, ktoré patrilo k letu, k mojim prázdninám a k tete Aničke, ktorá k nám prichádzala každý rok až Litoměříc. Už dlhé roky pripravujem kôprovú omáčku podľa jej receptu  a spomínam na časy dávno minulé. Možno sa recept zapáči aj vám.

Čo potrebujeme:  Vývar: 500 -700 g hovädzieho mäsa  zo stehna, špikové kosti,  koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler), 1 väčšiu cibuľu, 2 bobkové listy, 5 guličiek nové korenie, 1 a ½  KL soľ a  cca 2 l vody. Omáčka: väčší zväzok čerstvého kôpru, 3 PL bravčovej masti, 3 a ½  PL hladká múka, 250 ml vývaru, 400 ml mlieka, 150 ml smotany na varenie, 1 PL masla, 4 guličky korenie (čierne a nové),  2 ks bobkový list, 1 ČL cukru, podľa chuti ocot a soľ.

Postup: najskôr si pripravím mäso a vývar. Do hrnca vložím pripravené mäso a kosti, zalejem  vodou, tak aby bolo mäso ponorené (1 ½ - 2 l), pridám koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, korenie a soľ. Využívam tlakový hrniec, doba varenia cca 40 – 45 minút. Uvarené mäso vyberie a vývar precedím.

Domáca rožková knedľa:7 rožkov nakrájam a kocky, uložím do väčšej misy. V druhej nádobe vyšľahám 2 vajcia,  200 ml mlieka a 100 ml oleja, ochutím soľou a pridám 1 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate. Nalejem na žemle a zľahka premiešam. Olejom vymastím varné hrnčeky a naplním pripravenou zmesou. Hrnčeky vložím do vriacej vody a varím 25 minút. Knedľu vyberiem, nechám ju  krátko vychladnúť a nakrájam na plátky.

Kôprová omáčka: na masti spením múku a krátko opražím. Zalejem vývarom, mliekom a za stále miešania privediem do varu. Kôpor odtrhám od stoniek, zviažem a spolu  s korením a bobkovým listom vložím do omáčky. Varím na miernom plameni cca 20 minút. Pridám smotanu, ocot, cukor. Nechám prejsť varom, nakoniec pridám na jemno nasekaný kôpor. Zjemním maslom a ešte chvíľku, cca 2 minúty povarím. Servírujeme s knedľou a vareným mäsom.

                                                                      Dobrú chuť!

Poznámka: mäso môžeme krátko pred servírovaním ohriať, opiec, zlepšíme jeho chuť.

Posledný obrázok: zdroj internet

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Ľudia rekordne šetrili. Situáciu to môže paradoxne zhoršiť

Makroekonóm Michal Lehuta o spomalení hospodárskeho rastu i o kríze.

Ficovi začínajú oponovať jeho vlastní ľudia

Šéf Smeru už nie je taký silný, vraví politológ.


Už ste čítali?