Palacinky – mňamky našej mamky

Autor: Anna Čunderlíková | 28.8.2019 o 11:27 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  1710x

Sto ľudí, sto chutí. Každý môže dať prednosť inej chuti, iným surovinám a pravda i inému  pracovnému postupu. Použiť jedno základné cesto s možnosťou vytvoriť niekoľko variácii ocení nejedna gazdinka. Ja také recepty milujem. 

Dnes to budú palacinky, hlavné jedlo alebo lahodný dezert.

Potrebujeme: 500 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 PL oleja, štipka soli.

Postup: Mixérom alebo ručne vytvoríme hladké cesto.Necháme 10-20 minút postáť (múka sa dobre „napije“). Keďže je v ceste trochu oleja, palacinky sa nelepia. Panvicu natrieme pred prvou palacinkou troškou oleja. Opečieme z oboch strán. Ukladáme na seba, pred servírovanim naplníme podľa chuti, napr. tvarohom, lekvárom. Vytvarujeme rolky, alebo preložíme na 4 časti. Výborné sú i na slano, so šunkou, salámou, syrom, tuniakom...

 

 

Tak toto sú „naše palacinky“. Takto ich pripravuje nejedna slovenská gazdinka.  Ak máme chuť a čas môžeme experimentovať:

Americké palacinky – sú trochu menšie, ale v porovnaní s našimi hrubšie. Cesto musí byť hustejšie a servírujú sa s ovocím, šľahačkou, sirupom...

Francúzske palacinky – crêpes –  tenšie, väčšie. Cesto je redšie, jemné a preto aj náročné na prípravu. Najlepšie sú na sladko.

Uttapam – to je zase špecialita Indie. Husté cesto s niekoľkými druhmi prísady, nakoniec sa zapečú do chrumkava.  Možno si aj doma vyčarujme chuť a vôňu Indie.

Apam balik - tie palacinky sa  vraj považujú za gurmánsky skvost Malajzie, zaradené do  kultúrneho dedičstva krajiny. Servírované s pochutinami napr. sladká kukurica, arašidy. Po upečení sa preložia na polovicu a nakrájajú sa na malé kúsky.

Raggmunk – špeciálne švédske palacinky – cesto z nastrúhaných zemiakov ochutené cesnakom, cibuľou. Servírujú sa s čerstvými brusnicami a bravčovinou. Kvalitný obed alebo sýta večera.

Pannukakku – palacinky na fínsky spôsob.možno oceníte, že sa nepečú na panvici. Chutné cesto sa vyleje na plech, ktorý sa vloží do vyhriatej rúry a upečie. Fíni to potom servírujú pokrájané na štvorce s ovocím a šľahačkou.

Možno to stojí za inšpiráciu. Ja sa „pochválim“ iba s takým receptom, ktorý prešiel mojou kuchyňou a mojimi rukami. Nevylučujem, že budem experimentovať.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Sulíkovo krídlo žiada pád republikovej rady, prekážajú mu Galko a ďalší

Skupina poslancov vytvorila platformu Demokratické jadro.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico mal zasa pravdu!

Vláda bez zrozumiteľnej podpory má nebyť, alebo len kúriť a svietiť.


Už ste čítali?