Výborné juhoslovanské slané pečivo

Autor: Anna Čunderlíková | 4.11.2019 o 11:47 | Karma článku: 3,99 | Prečítané:  1572x

Aj keď Juhoslávia, ako taká neexistuje, my skôr narodení spomíname na bývalú Juhosláviu. Spomíname na more, večery pri hudbe, na výborné špeciality z mäsa, rýb i na koláče. 

Potrebujeme: 600 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 500 ml mlieka, 40 g droždia, 3 PL kryštálový cukor, šunku a syr (môžete a nemusíte dať). Originál  pečivo je iba maslové. V takom prípade by som do krému pridala lisovaný cesnak. Krém: 250 g masla, 2 žĺtky, 2 KL soli. 

Postup: mlieko zohrejeme, rozpustíme v ňom cukor, pridáme droždie, necháme 10 -15 min. postáť. Potom kvások vylejeme do múky, pridáme olej a vypracujeme hustejšie cesto. Prikryjeme a necháme nakysnúť.

Medzi tým si pripravíme krém: mäkké maslo vymiešame so žĺtkami a so soľou. Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu, každú rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, natrieme tenko krémom, do stredu naukladáme šunku, údený syr a  opäť natrieme  krémom. Zvinieme do rolády. Povrch rolády tiež natrieme krémom a môžeme posypať sezamom, rascou, makom alebo strúhaným syrom. Rolády pokrájame šikmým rezom na trojuholníky a poukladáme na suchý plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 °C, cca 25 min. Z plechu zoberieme, keď pečivo vychladne.Tuk, ktorý sa z nich uvoľní pri pečení musí pri chladení do pečiva znovu vojsť.

Prajem dobrú chuť!

Poznámka: pečivo je vhodné na dlhšie jesenné večery k čaju. Tie so šunkou a syrom môžu nahradiť rýchle občerstvenie,  namiesto klasických chlebíčkov - výborné pečivo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Komentár Petra Schutza

Úskalia strestestu

Matovič buduje umelú zákopovú líniu, len aby rozoštval hnutie protificovského odporu.

Laššáková nevie vysvetliť vyše pol milióna za galavečer. Dankovi aj Bugárovi sa to zdá priveľa

Viac zaplatili Košice za Jamiroquai, keď boli hlavným mestom kultúry.


Už ste čítali?