Výborné juhoslovanské slané pečivo

Autor: Anna Čunderlíková | 4.11.2019 o 11:47 | Karma článku: 4,19 | Prečítané:  1653x

Aj keď Juhoslávia, ako taká neexistuje, my skôr narodení spomíname na bývalú Juhosláviu. Spomíname na more, večery pri hudbe, na výborné špeciality z mäsa, rýb i na koláče. 

Potrebujeme: 600 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 500 ml mlieka, 40 g droždia, 3 PL kryštálový cukor, šunku a syr (môžete a nemusíte dať). Originál  pečivo je iba maslové. V takom prípade by som do krému pridala lisovaný cesnak. Krém: 250 g masla, 2 žĺtky, 2 KL soli. 

Postup: mlieko zohrejeme, rozpustíme v ňom cukor, pridáme droždie, necháme 10 -15 min. postáť. Potom kvások vylejeme do múky, pridáme olej a vypracujeme hustejšie cesto. Prikryjeme a necháme nakysnúť.

Medzi tým si pripravíme krém: mäkké maslo vymiešame so žĺtkami a so soľou. Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu, každú rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm, natrieme tenko krémom, do stredu naukladáme šunku, údený syr a  opäť natrieme  krémom. Zvinieme do rolády. Povrch rolády tiež natrieme krémom a môžeme posypať sezamom, rascou, makom alebo strúhaným syrom. Rolády pokrájame šikmým rezom na trojuholníky a poukladáme na suchý plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 °C, cca 25 min. Z plechu zoberieme, keď pečivo vychladne.Tuk, ktorý sa z nich uvoľní pri pečení musí pri chladení do pečiva znovu vojsť.

Prajem dobrú chuť!

Poznámka: pečivo je vhodné na dlhšie jesenné večery k čaju. Tie so šunkou a syrom môžu nahradiť rýchle občerstvenie,  namiesto klasických chlebíčkov - výborné pečivo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Slovák objavil minerál s kompozíciou prvkov, akú dosiaľ na Zemi nenašli

Letel z hĺbky vesmíru a pristál na ostrove Skye.

Električky pre desaťtisíce ľudí blokuje Kočnerov kontakt

Podnikateľ Božek bráni prístupu k elektrickej stanici pre trať do Karlovej Vsi.


Už ste čítali?